Editura Evenimentul si Capital

Scorpionii Albaștri, MARȘ ILEGAL spre Polonia

Autor: | | 1 Comentarii | 5154 Vizualizari

La o zi după plecarea a 120 de militari români în Polonia, Guvernul spunea că misiunea nu este legală. Povestea unei bâlbâieli legislative.

Pe 15 martie, la Craiova se organizează festivitatea de plecare în Polonia a 120 de militari români. A doua zi, Guvernul scrie într-un document oficial: ”Misiunile pe care le va executa subunitatea românească în Polonia nu sunt prevăzute de legislația actuală.”

Plecarea a 120 de militari români într-o misiune din Polonia a fost unul dintre cele mai mediatizate evenimente ostășești ale acestui an. Și pe bună dreptate, pentru că misiunea lor face parte din mesajul transmis de România întregii lumi că, în șahul mondial jucat între NATO și Federația Rusă, noi am ales clar tabăra în care suntem.

Stabilită încă din iulie 2016, misiunea a pus pe jar toate oficialitățile române, la o zi după ce a fost anunțată într-un festivism specific misiunilor de luptă. De ce? Pentru că, recunosc în documente oficiale ministrul Apărării, Guvernul și CSAT, nu era perfect legală la momentul comunicării ei publice!

Adio, mister Obama

Firul evenimentelor pe care urmează să vi-l descriu este absolut halucinant, unul dintre puținele care ar justifica titlurile de click-bait care vă asaltează din toate direcțiile. Așadar la ce urmează puteți pune oricare dintre epitetele ”senzațional”, ”tulburător”, ”înfricoșător”, ”incredibil” sau oricare altul din categorie.

Povestea începe în zilele de 8-9 iulie 2016, la Varșovia, capitala Poloniei. Acolo are loc Summit-ul NATO, ultimul la care a participat președintele american Barack Obama. S-au făcut poze, dar s-au luat și decizii importante, mai ales în contextul răcirii relațiilor cu Rusia. Pentru Klaus Iohannis părea primul mare demers internațional încununat de succes.

Citez din presa vremii, entuziastă de rolul crescut pe care România urma să-l joace în războiul nervilor dintre NATO și Federația Rusă, o declarație a președintelui nostru: "Ca iniţiative concrete pentru România, vom avea o brigadă multinaţională. Astfel, şi acest punct din mandatul României a fost îndeplinit. La această brigadă în cadrul Summitului şi-au anunţat până acum contribuţii certe Polonia cu o companie şi a fost reconfirmată contribuţia Bulgariei, care vine cu un batalion. Am derulat şi în aceste zile şi vom continua discuţiile cu alţi aliaţi pentru alte contribuţii, dar semnele sunt foarte bune. România, la rândul său, îşi asumă partea sa de responsabilitate şi contribuie cu o companie de infanterie cu elemente de sprijin logistic la efortul NATO din Polonia. Deci noi participăm cu o companie în Polonia".

România și Polonia păreau a-și fi asumat rolul de aliați de nădejde ai NATO în fața Federației Ruse.

Noi suntem români...

2016 a fost an electoral, înfruntându-se tocmai guvernul de atunci, Dacian Cioloș, și PSD. Procentele electorale aveau să demonstreze că restul actorilor nu au contat. La Ministerul Apărării Naționale puterea era împărțită tocmai de actorii principali, ministru era tehnocratul Mircea Motoc și secretar de stat era pesedistul Gabriel Sebastian Leș, cel care acum este ministru în Guvernul Sorin Grindeanu.

În octombrie, 2016, structurile NATO deciseseră deja ca forța din Polonia să fie completată de 120 de militari români, un detașament de apărare antiaeriană. Citez din presa vremii: ”Detaşamentul este parte componentă a Grupului de luptă NATO condus de către SUA, având misiunea de a asigura prezenţa înaintată şi consolidată în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni, în conformitate cu măsurile adoptate în cadrul Summit-ului NATO de la Varşovia.”

Doar că, așa cum veți vedea, pe lângă înflăcărarea din comunicate, ar mai fi trebuit făcut ceva: schimbarea cadrului legal. Altfel, misiunea era nu eroică, ci imposibilă.

Trec lunile, vin alegerile, nimeni nu are timp de rezolvarea problemei și ajungem în primăvară.

În timp ce bărbații aleargă prin oraș să caute ghiocei pentru femeile iubite, noul ministrul al Apărării, Gabriel Leș, fostul secretar de stat, aleargă la Senat – el fiind și senator - și depune, în regim de urgență un proiect de lege, el fiind singurul inițiator. Nu are timp să strângă alte semnături, dar Biroul permanent îi acceptă inițiativa.

El vrea să schimbe două articole din două legi mai vechi, unul ca să poată găzdui România misiuni de un anumit tip și altul ca să poată executa un anumit tip de misiuni pe teritoriul altor state. O să explic mai încolo ce dorește ministrul Apărării de la colegii săi de Legislativ. În expunerea de motive, senatorul-ministru spune că fără aceste modificări misiunea din Polonia nu este în cadrul legal!

”Nerespectarea angajamentului de a participa la Grupul de Luptă”

Citez din expunerea de motive a inițiativei legislative a senatorului Gabriel Leș, depusă pe 1 martie 2017, cu doar o lună înainte ca misiunea comună româno-poloneză să înceapă.

”Astfel în marja Summit-ului, cei doi președinți, respectiv cel al României și cel al Poloniei, au discutat și stabilit participarea cu forțe naționale (subunitate nivel companie), la reciprocitate, în cadrul grupului de luptă sub conducerea SUA din Polonia, precum și în cadrul Brigăzii Multinaționale ce se va constitui pe teritoriul României. Nivelul de participare, precum și tipul subunității au fost stabilite în cadrul discuțiilor cu aliații în luna noiembrie 2016.

Această decizie presupune adoptarea de către statele contributoare a tuturor măsurilor de ordin operațional, tehnic, dar, mai ales, juridic, în vederea respectării calendarului stabilit, ca până la 1.04.2017, Grupul de luptă din Polonia condus de SUA să fie constituit, ceea ce presupune ca toate structurile din compunere să fie dislocate în Polonia cu tot personalul, echipamentele și materialele necesare îndeplinirii misiunilor.

Proiectul de act normativ asigură cadrul legal necesar participării forțelor armate la misiuni și operații pentru implementarea noilor măsuri și acțiuni adoptate la nivel aliat, legate de prezența înaintată, precum și pentru reglementarea aspectelor referitoare la subordonarea, de către comandanții români, a unor structuri multinaționale pe teritoriul României.

Neadoptarea în timp scurt a actului normativ va duce la nerespectarea angajamentului de a participa la Grupul de luptă din Polonia condus de SUA, va avea impact negativ asupra proiectelor solicitate de România să fie implementate pe teritoriul național, parte a întăririi flancului estic al Alianței (Brigada multinațională, programul intensiv de exerciții multinaționale), inclusiv crearea unor disensiuni în cadrul NATO privind coeziunea și efortul comun de întărire a flancului estic al Alianței.”

Documentul, aflat și în posesia mea, este semnat de ministrul-senator.

Și ce dacă nu e cadru legal?

Cum s-a ajuns în această situație nu poate explica nimeni. Delăsare? Prostie? Citind textul lui Gabriel Leș, am căutat și am găsit multe declarații comune ale celor doi președinți, Klaus Iohannis și Andrezej Duda. Decorații schimbate între ei, întâlniri la Varșovia și București. Pe 3 noiembrie, la Cotroceni, președintele Poloniei spunea că: ” Amândoi, eu și domnul Președinte, avem aceeași opinie ca prezența NATO în această parte a Europei trebuie sa fie intensificată, că aceasta are un caracter natural, este o chestiune de dezvoltare echilibrată a Alianței și prezența trupelor Alianței în această parte a Europei trebuie să se intensifice în mod natural și normal, dat fiind lărgirea acestei structuri de acum câțiva ani".

Pe 4 noiembrie, la București, a avut loc un ”mini-summit NATO” româno-polonez la care s-au luat deciziile de care vorbea ministrul Apărării în documentul depus la Senat.

Lucrurile au continuat ca și cum totul era în regulă. Ba chiar și după ce ministrul a sesizat Senatul, organizarea forței comune a mers mai departe, ca și cum nu conta că ”Neadoptarea în timp scurt a actului normativ va duce la nerespectarea angajamentului de a participa la Grupul de luptă din Polonia condus de SUA”!

Mai mult, pe 15 martie, la Craiova este organizată o festivitate dedicată evenimentului. La acea dată, la sediul Batalionului 205 Apărare Antiaeriană „General Gheorghe Pârvulescu”, din Craiova, a avut loc ceremonia de plecare în misiune a Detaşamentului de apărare antiaeriană ce va fi dislocat timp de şase luni în Polonia.

Citez din presa acelor zile: ”120 de militari craioveni, supranumiţi şi Scorpionii Albaştri, au plecat într-o misiune de şase luni în Polonia. Detaşamentul este parte componentă a Grupului de luptă NATO şi va avea misiunea de a asigura prezenţa înaintată şi consolidată în nord-estul Alianţei pentru descurajarea oricărei potenţiale agresiuni.”

Marșul spre Varșovia și acțiunea din Victoria

Plecarea militarilor români este însoțită de mai multe materiale de presă laudative. Oficiali militari americani au participat la un exercițiu comun și au postat un filmuleț favorabil la adresa Scorpionilor Albaștri. Evident, lucrurile nu se mai petrec precum în filmele alb-negru despre război și imaginile nu mai sunt cu logodnicele părăsite plângând pe peronul gării. Plecarea efectivă s-a produs mai târziu. Ca să nu vă țin cu sufletul la gură, vă spun că începerea efectivă a misiunii s-a făcut în deplină legalitate, dar pentru asta a fost nevoie de mai multe tumbe legislative făcute de Guvern, Palatul Cotroceni, Senat și Camera Deputaților!

Pagina 1 din 2Stirile zilei

Alte articole din categoria: EVZ Special

Alte articole din categorie

capital.ro
libertatea.ro
rtv.net
fanatik.ro
wowbiz.ro
b1.ro
cancan.ro
playtech.ro
unica.ro
dcnews.ro
stiridiaspora.ro

LASA UN COMENTARIU

Caractere ramase: 1000

CITEŞTE ŞI
Tema zilei
18:14 Firea a oferit DETALII INCENDIARE din culisele PSD. ATAC DEVASTATOR la adresa lui Dragnea 18:13 ZÂNZANIE în PSD! ARDELENII ies la ATAC. Planul EXTREM pentru SUSȚINEREA lui Dragnea 18:11 Se strâng rândurile în jurul lui DRAGNEA. DEMOCRAȚIA partidului este CONTESTATĂ 18:08 STĂNESCU nu-l mai SUPORTĂ pe DRAGNEA. Mesaj AGRESIV de ULTIMĂ ORĂ 18:04 REACȚIE din GUVERN cu privire la SCRISOAREA CELOR TREI GREI. „Momentul este PROST ales” 17:58 DRAGNEA NU mai ARE de ALES! DEMISIA sau CĂDEREA GUVERNULUI? PSD poate PIERDE MAJORITATEA în PARLAMENT, dacă actualul LIDER NU SE REATRAGE 17:37 Partizanii lui DRAGNEA activează OPȚIUNEA NUCLEARĂ. Acuzații de COLABORARE cu STATUL PARALEL. „Parcă e venită din LABORATORUL KOVESI-MAIOR-COLDEA!” 17:01 ATACURI repetate în PSD. O întreagă ORGANIZAȚIE de partid SUSȚINE scrisoarea împotriva lui DRAGNEA. 16:25 DRAGNEA vs PSD. Un nume GREU din PARTID susține SCRISOAREA CELOR TREI. 15:50 REACȚIA lui DRAGNEA la LOVITURA de PALAT. „Despre DEMISIE discutăm în CExN” 15:09 Firea nu-l uită şi nu-l iartă pe Dragnea. ATACUL CARE SPUNE TOTUL despre intenţiile ei. News alert 15:07 Cei trei grei vs. Dragnea. SCRISOARE DESCHISĂ INCENDIARĂ despre „starea Partidului Social Democrat”. Breaking news 15:05 Dragnea, APROAPE de FINAL. „DEMERSUL PERVERS” din SCRISOAREA CELOR 3 îi poate fi FATAL. ÎL TRĂDEAZĂ şi Dăncilă? Analiza lui Dan Andronic 15:04 E clar, DRAGNEA ESTE ÎNCOLŢIT din toate părţile! Încă o LOVITURĂ DE RĂSUNET în interiorul PSD 14:14 Ponta CONFIRMĂ COLAPSUL LUI DRAGNEA! Cine urmează la conducerea PSD? 14:08 Dragnea A PRIMIT MAREA VESTE de la Instanța Supremă. DECIZIE DE ULTIMĂ ORĂ pentru liderul PSD. Breaking news 13:07 Ștefănescu reacţionează după SCRISOAREA CELOR 3. Se ştie când SE VA DA CEA MAI APRIGĂ BĂTĂLIE pentru putere în PSD 12:57 Ion Cristoiu a surprins DETALIUL NEVĂZUT din scrisoarea celor 3? ÎNTREBAREA al cărei răspuns POATE FI SALVAREA LUI DRAGNEA. Alertă 12:14 Ultimatumul Vioricăi Dăncilă pentru Liviu Dragnea! Cât mai rămâne în funcție? Editorial de Anca Andrei

Articole salvate