Miracolul de la Copşa Mică | VIDEO

Miracolul de la Copşa Mică | VIDEO

2010 a fost primul an din istoria postdecembristă a oraşului Copşa Mică în care valorile limită de poluare nu au mai fost depăşite. Potrivit Agenţiei Regionale de Protecţia Mediului Sibiu, primele efecte sunt reprezentate de reapariţia în zonă a unor animale sălbatice şi a albinelor.

În Copşa Mică, acoperişurile negre ale caselor, oile mereu negre sau ghioceii mereu pătaţi au devenit pagini de istorie. De când a fost închisă fabrica de "negru de fum", poluarea din Copşa Mică nu a mai fost una vizibilă. "Mai respirai, aşa, greu, dintr-o dată. Io, nu, că io-s obişnuit, dar neamurile de pe Hârtibaci, care tot veneau la mine, de la ele ştiu că se simţea", îşi aminteşte nea Ion, un localnic din Copşa Mică.

Primul an cu aer curat în fiecare zi

Fabrica Sometra şi-a oprit activitatea în primăvara lui 2009, criza economică reducând serios comenzile transmise conducerii elene. Cu toate acestea, susţin cei de la Agenţia Regională pentru Protecţia Mediului Sibiu, conducerea fabricii a continuat planul de conformare: potrivit autorizaţiei de mediu, cei de la Sometra au timp până în 2012 să facă investiţiile necesare reducerii poluării. În fiecare zi, însă, la Copşa sunt efectuate măsurători. "În timpul derulării programului, în anul 2010, nu au apărut depăşiri ale valorilor limită sau valorilor ţintă pentru alţi poluanţi, iar situaţiile de depăşire la poluanţii la care face referire programul s-au diminuat în anul 2010 fată de anul 2009, înregistrându-se o îmbunătăţire a calităţii aerului în zona Copşa Mică-Mediaş", susţin reprezentanţii Regionalei de mediu. Spre exemplu, valoarea limită anuală în cazul poluării aerului este de 0,5 micrograme pe metru cub, iar în 2010, valorile înregistrate la Copşa au fost de 0,24 micrograme pe metru cub. "Există un raport european cu valorile de poluare şi acolo Clujul şi Oradea sunt peste Copşa Mică. Gazele de eşapament le dau lor bătăi de cap", se laudă Tudor Mihalache, primarul din oraş. Dă exemplu împrejurimile oraşului, unde "e mai mult verde". "Numai noi am plantat 400 de hectare de salcâm. Am reîmbogăţit flora".

Se reîntorc animalele sălbatice Potrivit celor de la Mediu, poluarea agresivă de până în 2000 a dus la reducerea animalelor din zonă. "Din cauza poluării vegetaţiei şi apelor, fenomen coroborat cu restrângerea suprafeţelor forestiere, până în anul 2001, o mare parte din animalele sălbatice au migrat spre zone mai puţin afectate şi cu posibilităţi mai mari de hrană şi adăpostire, un exemplu fiind dispariţia cârtiţelor şi aricilor şi migrarea iepurilor şi căpriorilor". Primul an fără poluare a fost rapid receptat de sălbăticiuni. "Scăderea în ultimii ani a poluării cu SO2 şi refacerea parţială a vegetaţiei forestiere au dus la repopularea zonei cu animale: iepure, vulpe, mistreţ, căprior şi chiar cerb. Totodată s-a remarcat reapariţia unor specii de insecte, inclusiv populaţii izolate, de albine", se mai arată în raportul amintit.

"Îi bine dacă e mai curat"

Oamenii din Copşa nu ţin cont de statisticile oficiale. "Io ştiu un singur lucru: nu am unde să lucrez. Am spart ce am spart la betoane pentru fier vechi, acum nici betoane nu mai sunt. Unde lucrez, că aerul nu îmi ţine de foame", se înghesuie să explice un grup de bărbaţi addin zona de blocuri a oraşului. N-au de lucru şi pot fi găsiţi la aproape orice oră în faţa scării. Mai la marginea cartierului, o bătrânică îşi sapă grădiniţa. "Sincer, io am mai văzut albine. Acum, ce să spun, îi bine, îi bine dacă e mai curat. Mai mâncăm cu poftă roşia din grădină", conchide femeia. Nici faptul că au revenit animalele sălbatice nu pare să-i încânte prea mult pe localnici. "Când au dispărut iepurii? Că, după ce s-o închis Carbosimul (fabrica de negru de fum, închisă în 1993 - n.r.), era plin de iepuri prin fabrica aia. Prindeam iepuri să mâncăm duminica. Acum, io mai ştiu dacă e bine? Că, ce, pot eu să trăiesc de pe urma iepurilor din câmp? Io nu mai am salariu", se plânge Viorel Moldovan. <iframe frameborder="0" src="http://www.youtube.com/embed/dmYz4RMctwo" height="340" width="560"></iframe> <iframe width="560" height="340" src="http://www.youtube.com/embed/sKOoT8XWUEs" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>

Ne puteți urmări și pe Google News