Minim 4 ani de închisoare pentru bancherii care "umblă" la dobânzi

Minim 4 ani de închisoare pentru bancherii care "umblă" la dobânzi

Conform propunerilor legislative aprobate azi de Parlamentul European, judecătorii care vor impune pedepsele maxime din statele lor pentru infracţiuni serioase, cum ar fi manipularea dobânzii de referinţă LIBOR, vor fi obligaţi să prevadă cel puţin patru ani de închisoare.

Aceste reguli au ca obiectiv recâştigarea încrederii în pieţele financiare din UE şi protejarea investitorilor, pasul următor fiind aprobarea lor de către statele membre.

"Votul de astăzi este un mare pas înainte pentru a ajuta tribunalele din UE să pedepsească abuzarea pieţei. Este prima lege care introduce pedepse penale dure la nivel UE pentru abuzarea pieţei, cu o pedeapsă cu închisoarea de minim patru ani pentru infracţiuni serioase cum ar fi abuzarea sau manipularea pieţei. Scandalul LIBOR ar putea să nu fie ultimul - acuzaţii privind manipularea pieţei apar acum pe pieţele petrolului, gazelor, monedelor străine", a spus raportorul Comisiei pentru afaceri economice şi monetare, Arlene McCarthy (S&D, UK).

Noile reguli au fost aprobate cu 618 de voturi la 20 cu 43 de abţineri.

Ne puteți urmări și pe Google News

"Infractorii care se îmbogăţesc prin manipularea pieţei şi abuzuri nu ar trebui să scape doar cu o pedeapsă administrativă. Sunt mândru că propunerea mea privind o pedeapsă cu închisoarea de cel puţin patru ani pentru aceste infracţiuni a fost reţinută în textul final. Măsurile luate de justiţie vor contribui la recâştigarea încrederii cetăţenilor în pieţele financiare. Am ajutat autorităţile să cerceteze mai eficient astfel de infracţiuni, atât prin oferirea de training şi resurse pentru angajaţi, cât şi prin posibilitatea de a extinde jurisdicţia acolo unde este necesar pentru a lupta cu infracţiunile transfrontaliere", a spus raportorul pentru Comisia pentru libertăţi civile, Emine Bozkurt (S&D, NL).

Pedepse penale

Propunerea legislativă prevede pedepse penale mai mari, inclusiv închisoare, pentru abuzarea gravă a pieţei, cum ar fi transmiterea ilegală de informaţii, manipulare, tranzacţii bazate pe informaţii din interior, precum şi pentru incitate, ajutorare sau complicitate.

Pentru a se asigura aplicarea acestor pedepse în UE, toate statele membre vor fi obligate să ceară judecătorilor să aplice sentinţe de minimum patru ani în închisoare pentru cele mai grave forme de abuzare sau manipulare a pieţie, precum şi de minimum doi ani pentru transmitere ilegală a informaţiilor.

Conform noilor reguli, definirea infracţiunilor şi pedepsele aplicabile vor fi armonizate. Infracţiunile de manipulare a pieţei care pot fi pedepsite cu patru ani de închisoare vor include implicarea într-o tranzacţie sau depunerea unui ordin care dă semnale false sau înşelătoare privind oferta, cererea sau preţul unuia sau mai multor instrumente financiare sau care oferă informaţii false sau înşelătoare pentru manipularea calculării unor referinţe, cum ar fi LIBOR sau EURIBOR.

Abuzarea pieţei care poate fi pedepsită cu patru ani închisoare include cazurile în care informaţii din interior sunt utilizate cu scopul de a vinde sau cumpăra instrumente financiare sau de a anula sau a modifica un ordin.

Statele membre rămân libere să stabilească sau să menţină pedepse penale mai mari pentru abuzarea pieţii decât cele stabilite de aceste reguli.

După aprobarea formală a propunerii legislative de către Consiliul de Miniştri, statele membre vor avea la dispoziţie 24 de luni pentru transpunerea lor.