Evenimentul Zilei > Actualitate > Mini-tara de vanzare
Mini-tara de vanzare

Mini-tara de vanzare

Cel mai mic stat din lume este o platforma maritima de 550 de metri patrati.

Cel mai mic stat din lume, Sealand, care nici macar nu este recunoscut oficial, este scos la vanzare pentru un pret de cel putin 65 de milioane de lire sterline, relateaza publicatia "Daily Telegraph".

Sealand, situata in Marea Nordului, in largul coastelor Marii Britanii, este de fapt o fosta platforma militara de 550 mp. Sealand a luat fiinta in 1967, fiind fondat de Roy Bates, un fost maior in armata britanica. Bates a ocupat platforma, motivand ca era situata in apele internationale. Acest fapt i-a permis sa o ridice la rang de stat si sa se autoproclame print.

Problemele privind legalitatea constituirii autoproclamatului principat au inceput la scurt timp dupa ocuparea "insulei". Marina regala a trimis trupe pentru a-l evacua pe fostul maior impreuna cu familia.

Ulterior a avut loc un proces, insa instanta a decis ca Sealand nu este situat in apele britanice, astfel ca executivul de la Londra nu are niciun cuvant de spus.

In 1974, Principatul Sealand si-a intocmit propria Constitutie. Nu au lipsit nici simbolurile suveranitatii: drapel, stema, un imn national, pasapoarte, dar si o moneda nationala – "dolarul Sealand", avand aceeasi paritate cu dolarul american.

Patru ani mai tarziu, cativa intreprinzatori germani si olandezi, care ar fi vrut sa foloseasca platforma pentru afaceri, l-au rapit pe fiul lui Roy Bates. Acestia au fost insa neutralizati rapid, au fost luati ca prizonieri de razboi, dar in final au fost eliberati.

"Suntem in posesia insulei de 40 de ani, dar acum tatal meu are 85 de ani si poate ca a venit vremea unei intineriri. Deja a inceput sa se vorbeasca de sume astronomice, dar vom vedea ce ni se va propune", a declarat fiul proprietarului insulei, Michael Bates.

In prezent, de vanzarea micului "stat" se ocupa agentia imobiliara spaniola "Inmonaranja", iar prezentarea ofertei se axeaza pe faptul ca viitorul proprietar va avea "vedere la mare cat cuprinde, garantia unei linisti desavarsite si absenta impozitelor".