Evenimentul Zilei > Actualitate > FENOMEN DE PROPORȚII: Mii de mutaţii fictive pentru clasa pregătitoare. În Prahova, cei cu mutații sunt respinși
FENOMEN DE PROPORȚII: Mii de mutaţii fictive pentru clasa pregătitoare. În Prahova, cei cu mutații sunt respinși

FENOMEN DE PROPORȚII: Mii de mutaţii fictive pentru clasa pregătitoare. În Prahova, cei cu mutații sunt respinși

Ca să-şi ştie copilul înscris la şcoala dorită, părinţii s-au mutat, în acte, la prietenii din circumscripţie. Cei mici vor ajunge să înveţe în şcoli aglomerate.

Imediat după publicarea noilor metode de înscriere, care oferă prioritate copiilor din circumscripţie, la direcţiile pentru evidenţa populaţiei a început să curgă cu cereri de schimbare a reşedinţei. Ana M., care stă în Ilfov, s-a mutat, în acte, la o cunoştinţă din Sectorul 1, iar copilul e deja înscris la şcoala dorită.
"În localitatea unde stăm de fapt, există o singură şcoală şi e foarte slabă. Chiar dacă îl lăsam acolo în clasele I-IV, în a V-a tot trebuia să-l mut", îşi explică mama gestul.
S-au “mutat" pe altă stradă
În Sectorul 1 al Capitalei, unde se află multe şcoli de top, în ianuarie şi februarie au existat 1.100 de cereri, iar mulţi dintre solicitanţi le-au spus funcţionarilor că "se mută" pentru înscrierea la şcoală.
"Aproape jumătate din cereri au fost depuse chiar de locuitori ai Sectorului 1, care şi-au schimbat strada în buletin", a precizat purtătorul de cuvânt al Primăriei Sectorului 1, Alex Ichim.

La fel s-a întâmplat în Sectorul 5, unde, în februarie, cererea a crescut cu peste 40% faţă de luna anterioară.
Vor învăţa în multe schimburi
Şeful Inspectoratului Şcolar al Capitalei, Cristian Alexandrescu, spune că şcolile nu au competenţa de a verifica autenticitatea adreselor, dar că astfel de gesturi se pot întoarce împotriva copiilor, ei ajungând să înveţe în instituţii aglomerate.

"Suntem obligaţi să suplimentăm numărul de locuri pentru a cuprinde toţi copiii cu adresa în circumscripţie. Însă demersul părinţilor ar putea periclita actul didactic". (A contribuit Antoaneta Etveş)
Şcolile sunt obligate să accepte toţi copiii care au adresa în circumscripţie
CLUJ NAPOCA
Creşteri de 75%
Mihai Şoica
În Cluj, de la începutul acestei luni, sute de persoane au solicitat schimbarea domiciliului în zone aflate în apropierea instituţiilor de învăţământ. În primele nouă zile ale lunii martie s-au înregistrat 1.067 de cereri, iar cifra este cu 75% mai mare decât cea înregistrată anul trecut, în aceeaşi perioadă.
CONSTANŢA
Se mută la părinţi
Feri Predescu
La Constanţa, numărul celor care şi-au schimbat domiciliul în acest an a crescut, însă nu foarte mult.
"Faţă de o perioadă obişnuită, creşterea este de circa 10%. Mulţi nu cer doar viză de flotant, ci şi schimbare de domiciliu, se mută la părinţi, spre exemplu", spune şeful de la Direcţia Judeţeană de Evidenţă a Persoanelor, Dudaş Dezideriu. 
DÂMBOVIŢA
Cereri respinse
Zeci de părinţi din Târgovişte şi-au schimbat buletinele pentru a avea în acte adrese din circumscripţia Şcolii generale “Ioan Alexandru Brătescu Voineşti".
Şcoala i-a respins pe cei cu modificări recente în actul de identitate, după ce a cerut informaţii de la asociaţiile de proprietari. Totuşi, conform legii, instituţia va fi obligată să înscrie şi aceşti copii.
Citiți și:

  • Debut cu scandal la clasa pregătitoare! A fost sau n-a fost pană de curent?
  • LECȚII INEDITE la clasa zero: copiii vor juca Rațele și vânătorii, vor sări elasticul și vor învăța să cheltuie banii
  • Clasa pregătitoare, din nou în Instanţă
Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: