"Odată cu venirea la Cluj, Iniţiativa Civică se deschide spre simpatizanţi, devine actor politic important pe jumătatea de centru -dreapta", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.
Acesta a anunţat că va participa mâine, la mitingul ce va fi organizat de PDL la Cluj.
"Este limpede că în momentul în care prin voinţa membrilor se va ajunge la recunoaşterea mişcării ca posibilă construcţie partinică, se va transforma în partid, prin voinţa propriilor membri. În momentul de faţă ea este o asociaţie. (…) Până în momentul acela obiectivul nostru esenţial este de a construi o alianţă electorală pe orizontala căreia să se găsească partide politice parlamentare sau nereprezentate încă în parlament", a declarat Mihai Răzvan Ungureanu.
Despre ICCD, Ungureanu a afirmat că nu va "reproduce PDL" în alte forme.
"Aici vin şi oameni din alte partide şi din afara partidelor, din PNL avem oameni şi nu sunt probleme de ordin etic. Majoritatea tăcută a celor care cred în principiile dreptei nu este reprezentată de nucleul dur al PDL, acesta nu reprezintă majoritatea tăcută complet, ci o parte a electoratului românesc. Ştim că electoratul românesc este în mare măsură nereprezentat politic în politica românească şi este ostaticul bunului simţ şi îşi închide revolta în propria casă", a mai spus Ugureanu.
Totodată, fostul prim-ministru a spus că nu a discutat cu Traian Băsescu despre o posibilă candidatură a sa la preşedinţia României.
"Nu am povestit cu Băsescu despre candidatura mea. Vrem să participăm la a strânge conştiinţe cetăţeneşti pentru rezolvarea votului de la referendum. Ceea ce ne interesează este validarea reprezentării, apărarea statului de drept. Nu acesta este subiectul în acest moment. Mă gândesc cu groază la scenariul în care România devine captivă într-o derivă democratică, se întoarce pe dos destinul european al României. Este un subiect de reflecţie foarte serioasă, trebuie să solicităm simpatizanţilor să voteze «Nu» la referendum", a adăugat Ungureanu.
Lovitură de stat
Totodată, fostul premier a spus că expresia "lovitură de stat" nu este o definiţie tare, ci este ceea ce se întâmplă în aceste momente în România.
"Conform DEX, procesul politic de acum este o modalitate de a prelua prin forţă autoritatea într-un stat. Hitler în 1932 şi apoi în 1933 ajunge la putere pe seama unui defect al democraţiei, al unui vot în parlament. Nu prin atentat, nu prin omor a ajuns Hitler cancelar. Expresia lovitură de stat nu este tare, este ceea ce se întâmplă. Lovitura de stat dată de avocaţi, care cu o privire atentă au speculat imperfecţiunile Constituţiei, Constituţie care are fisuri şi faţă de care clasa politică românească, în ciuda eforturilor lui Băsescu de a o amenda, s-a opus îndârjit. Avem un puci parlamentar, ce a intrat aici în acest puci este corupţie în Parlament, forţarea incredibilă a Constituţiei, neglijarea cutumelor parlamentare, renunţarea la regulile de joc instalate prin practică sau legiferate", a spus MRU.
El a afirmat că în câteva zile instituţii ca Avocatul Poporului şi Curtea Constituţională "sunt coborâte în derizoriu, sunt amputate competenţe, puterea reacţionează cu ordonanţe de urgenţă la ordonanţe de urgenţă care să atace Constituţia".

Iniţiativa Civică de Centru-Dreapta (ICCD) este o platformă de exprimare civică pentru toţi cetăţenii care îşi doresc ca viaţa politică din România să fie construită în jurul dialogului, transparenţei şi moderaţiei politice.
ICCD îl are drept iniţiator pe Mihai Răzvan Ungureanu, căruia i s-au alăturat alţi trei membri fondatori – Cristian Preda, Monica Macovei şi Ioan Stanomir.