Amintim că EVZ a publicat în ediţie de luni informaţiile conform cărora urmează o săptămână decisivă pentru PSD: sâmbătă, 29 iunie, la Congresul extraordinar, se aleg cei trei lideri care vor conduce partidul și vor pregăti candidatul formațiunii la președinție. Președintele interimar, Viorica Dăncilă, i-a consemnat pe toți greii social-democrați în Capitală. Deși în toate declarațiile publice ea îi îndeamnă pe colegi și colege să se înscrie în competiție, Dăncilă și-a format deja echipa cu care va merge mai departe, după ce va fi aleasă președinte al PSD.

Este vorba despre Mihai Fifor, președintele Consiliului Național, care de când acest for a fost reactivat și el pus președinte, este nedezlipit de Viorica Dăncilă. Și la propriu și la figurat. La declarații stă în stânga ei, suficient de aproape cât să-i șoptească să-și încheie declarația sau să-i schimbe sensul. La întâlnirea de la Neptun, s-au stabilit și favoriții pentru cele trei funcții care fac obiectul congresului extraordinar: Viorica Dăncilă, președinte, Daniel Suciu, președinte executiv și Marius Dunca, secretar general. Pentru ultimele două funcții, mai sunt pretendenți, însă doar o rebeliune generală poate demola ceea ce s-a bătut deja în cuie.

Scos din cutie și din joben

Ministrul Finanțelor, Eugen Orlando Teodorovici, a devenit în ultima perioadă, nu doar foarte viu, ci și foarte jovial. A stat ore întregi la taclale cu jurnaliștii, s-a autoproclamat un Corado Cattani, a dat buzna în studiourile televiziunilor. Când era întrebat de candidatura la Cotroceni, zâmbea cu toată carisma, dar nega feciorelnic că ar fi interesat de cea mai importantă funcție în stat. Se erija în luptător cu armatele de evazioniști, cu instituțiile statului, cu asistații social; se lupta, în general, cu toată lumea, dar părea mai puțin dispus să-l înfrunte pe Klaus Iohannis, pe atunci singurul care anunțase că mai vrea un mandat.

Toate partidele stau cu ochii pe PSD, care ar trebui, teoretic, să dea rivalul lui Iohannis. Chiar dacă de la Ion Iliescu nimeni din PSD nu a reușit să-l învingă, în turul doi, pe celălalt candidat.