Când George Mitchell, trimisul special al preşedintelui american în Orientul Mijlociu, a ajuns, ieri, la Ierusalim, a fost martorul unei manifestaţii împotriva propunerii lui Barack Obama de sistare a lucrărilor de construcţie în coloniile evreieşti din Cisiordania. Un afiş îl ilustra pe preşedintele american într-o eşarfă palestiniană (keffiyeh), în timp ce altele îi menţionau numele complet: Barack Hussein Obama. Un activist a spus că Barack Obama este cel mai anti-semit preşedinte american.

Protestul vine la doar câteva zile după discursul susţinut de Obama la Cairo, unde preşedintele american şi-a reafirmat sprijinul pentru instituirea unui stat palestinian. Autorităţile israeliene au precizat că noua administraţie americană se află pe o traiectorie de coliziune cu statul evreu şi că relaţiile între cei doi aliaţi tradiţionali au atins cel mai slab nivel din ultimul deceniu.

Benjamin Netanyahu, premierul israelian, a spus că va răspunde oficial faţă de ultimele decizii ale Washingtonului într-un discurs pe care îl va susţine duminică.