Evenimentul Zilei > Actualitate > Cel mai mare parc eolian al lumii, în România. Două motive: Vânturile din Dobrogea şi „preţurile mari la energie”
Cel mai mare parc eolian al lumii, în România. Două motive: Vânturile din Dobrogea şi „preţurile mari la energie”

Cel mai mare parc eolian al lumii, în România. Două motive: Vânturile din Dobrogea şi „preţurile mari la energie”

Compania spaniolă Iberdrola anunţă că va dezvolta în România cel mai mare proiect eolian al momentului. Parcul eolian costă două miliarde de dolari şi va furniza electricitate pentru un milion de locuinţe.

Capacitatea prevăzută este de 1.500 de megawaţi (MW). Pentru a putea face o comparaţie, menţionăm că, la Cernavodă, cele două reactoare funcţionale au o capacitate cumulată de circa 1400 MW.

Cel mai mare parc eolian

Dacă va fi construit, parcul din România ar fi de cinci ori mai mare decât cel mai mare parc eolian de pe uscat al Europei şi de trei ori mai mare decât complexul eolian american din Massachusetts, dezvoltat în larg. Parcul eolian urmează să fie construit în Dobrogea, zonă excelentă pentru captarea energiei vânturilor.

Într-un comunicat de presă postat pe site-ul propriu la 19 aprilie, Iberdrola anunţă că Guvernul României a permis conectarea acestui parc eolian la sistemul energetic naţional. După acest pas, spaniolii urmează să construiască prima dintre cele 50 de ferme eoliene prevăzute în proiect.

Prima fermă eoliană, în 2010

În 2010, vor fi finalizate lucrările la ferma eoliană "Mihai Viteazul", cu o capacitate de 80 MW. Cele 50 de parcuri vor fi finalizate în 2017.

Fiind stat-membru al Uniunii Europene, România este obligată să îşi reducă emisiile de dioxid de carbon (CO2). Acest parc eolian din Dobrogea ar reduce emisiile de CO2 cu 2,6 milioane de tone. În prezent, cea mai mare parte din energia electrică din România este produsă prin folosirea de cărbune, gaze naturale, combustibil nuclear şi păcură. Din punctul de vedere al aşa-numitelor energii-curate face parte şi hidroenergia, care asigură aproximativ 30% din consumul naţional.

"România are preţuri relativ mari la energie"

Acest detaliu este subliniat şi de analistul Bloomberg Will Young, care arată că "România produce mare parte din electricitate din cărbune şi gaz, stare care ar putea fi schimbată sau reglată prin primirea de energie din fermele eoliene".

Tot el spune că decizia Iberdrola de a investi în România este rezultatul unui cumul de factori. Primul ar fi potenţialul eolian uriaş al Dobrogei, proiectul de faţă oferind Iberdrola şansa de a fi de departe cel mai mare producător de energie electrică din sursă eoliană, depăşind concurentul american FPL Group Inc., din Florida

Dacă acest factor era lesne de intuit, Young aminteşte încă două. "România are preţuri relativ mari la energie şi măsuri flexibile pentru generarea de energie, care permit investitorilor să aibă acces facil la piaţa energetică", scrie analistul Bloomberg.

În 2009, Iberdrola şi-a deschis un birou la Bucureşti. Complexul eolian din Dobrogea va fi realizat în colaborare cu Eolica Dobrogea, companie deţinută de grupul energetic elveţian NEK şi de companiile româneşti C-Tech şi Rokura.

Iberdrola are mai multe proiecte în derulare în centrul şi estul Europei. Cele mai mari sunt în Polonia, Ungaria, Letonia şi Bulgaria. Totuşi, cel mai mare parc eolian din aceste ţări are o capacitate de 10 ori mai mică decât cel din Dobrogea (în Estonia, capacitate instalată a complexului este de 150 MW). În prezent, Iberdrola efectuează măsurători în Rusia, pentru a găsi locurile cele mai potrivite pentru un parc eolian. Compania spaniolă are proiecte în 23 de state ale lumii, capacitatea totală instalată a parcurilor sale eoliene fiind de circa 11.300 MW.

Preţuri energie electrică în Uniunea Europeană*:

Consumatori casnici:

1. Danemarca 0,268 euro
2. Italia 0,26 euro
3. Olanda 0,24 euro
4. Germania 0,21 euro
5. Suedia 0,19 euro
…..
19. România 0,13 euro
20. Finlanda 0,128 euro
21. Cehia 0,11 euro
22. Malta 0,1 euro
23. Bulgaria 0,093
24. Lituania 0,091 euro
24. Estonia 0,091 euro
26. Grecia 0,089 euro
27. Letonia 0,088 euro

State cu tarife la electricitate pentru consumatori casnici asemănătoare celor din România: Cipru, Finlanda, Franţa, Polonia, Slovenia, Marea Britanie

Consumatori industriali

1. Italia 0,179 euro
2. Irlanda 0,148 euro
3. Germania 0,147 euro
4. Cipru 0,142 euro
5. Olanda 0,141 euro
6. Ungaria 0,135 euro
7. România 0,134 euro
…..
23. Letonia 0,078
24. Letonia 0,077
25. Suedia 0,073
26. Estonia 0,071
27. Bulgaria 0,07
 
State cu tarife la electricitate pentru consumatori industriali asemănătoare celor din România: Ungaria, Belgia, Slovacia, Marea Britanie, Danemarca

*preţuri pentru un kWh percepute în noiembrie 2009

38% energie electrică din surse regenerabile, până în 2020

Folosirea surselor regenerabile de energie este o regulă impusă de UE. Astfel, până în 2020, 38% din consumul intern de energie electrică trebuie să provină din surse regenerabile.
Un alt proiect eolian îndrăzneţ în Dobrogea este cel al Enel, care va construi un parc eolian cu o capacitate de 200 MW. Compania cehă CEZ şi Petrom au şi ele proiecte eoliene în derulare în Dobrogea. În 2008, turbinele eoliene aflate în funcţiune în România aveau o capacitate totală instalată de doar 7 MW.

Informaţiile publicate de evz.ro pot fi preluate de alte publicaţii online doar în limita a 500 de caractere şi cu citarea sursei cu link activ. Orice abatere de la această regulă constituie o încălcare a Legii 8/1996 privind dreptul de autor.