Colegii medicului anestezist Aurel Zabolotnîi, de la Spitalul Judeţean Vaslui, căruia i-au murit doi pacienţi în ultimele două săptămâni şi asupra căruia planează acuzaţia de malpraxis, vin să-l apere pe doctorul în vârstă 70 de ani. Zabolotnîi era pensionat de patru ani, dar spitalul i-a prelungit dreptul de a profesa cu încă patru ani, din lipsa unor alţi specialişti.
Protocol respectat
Sâmbătă după amiază, Doiniţa Damian, o adolescentă de 16 ani, murea în urma unei operaţii "2 în 1" – apendicită şi extirparea unui chist ovarian. Anestezia fusese făcută de Zabolotnîi, iar intervenţia de chirurgul pediatru Augustin Ilieş. "Operaţia a decurs foarte, foarte bine. Ne-am dus apoi la o altă intervenţie, când a venit cineva să ne anunţe că fata se simte rău. Ea se trezise din anestezie şi comunica", a declarat, pentru EVZ, Augustin Ilieş.
Medicul crede că Doiniţa suferea de o afecţiune despre care nu a ştiut nimeni şi care n-a fost văzută la investigaţiile pre-operatorii. Spune însă că "absolut tot protocolul a fost respectat": "Anestezistul nu e vinovat. Am luptat împreună de la 10.30 la 15.30 s-o salvăm. Am stat de vorbă cu el şi pot spune că e şocat. Avea 40 de ani de muncă fără pată".
Părinţii Doiniţei Damian (medalion), Liliana şi Costel, îşi vor înmormânta fiica mâine

Ilieş spune că este posibil ca Doiniţa să fi fost unul dintre puţinele cazuri din literatura medicală trecut la "moarte subită". Costel Damian, tatăl fetei, abia venise în ţară din Belgia, unde muncea. Mâine el îşi va înmormânta fata.
Colegiul Medicilor a deschis o anchetă, mai ales că săptămâna trecută, Ilie Chiriţă, un tânăr de 29 de ani, a intrat în comă după anestezia făcută de Zabolotnîi, apoi a murit. Chiriţă, care muncea în Italia, se întorsese în ţară special pentru a se opera de hernie de disc. Durerile îi erau insuportabile. Imediat după ce a fost anesteziat, bărbatul a intrat în stop cardio-respirator şi a murit. "O situaţie nefericită, neimputabilă" – aşa au descris cei care au efectuat ancheta internă la spitalul din Vaslui moartea lui Ilie.
Florentina Chiriţă, soţia lui Ilie, şi-a dus la groapă soţul abia venit de la muncă, din Italia

Potrivit colegilor, anestezistul este acum într-o stare "de depresie severă", refuzând să comunice. El şi-a dat demisia imediat ce Colegiul Medicilor s-a sesizat cu privire la cele două cazuri. La Spitalul Judeţean Vaslui, conducerea a decis să asigure doar urgenţele chirurgicale, celelalte cazuri fiind redirecţionate către spitalele din Iaşi. Anchetatorii aşteaptă acum rezultatele necropsiei în ambele cazuri.

40 de ani de experienţă avea medicul anestezist Aurel Zabolotnîi. El şi-a dat demisia în urma celor două incidente
CITIŢI ŞI:

  • Tratament de mântuială: poveştile victimelor sistemului medical
  • REVOLTĂTOR: Doctorul-şpăgar Dobrescu a lăsat un copil de 5 ani să zacă trei zile cu mâna ruptă. Citiţi un caz halucinant
  • O tânără din Târgu-Jiu a murit în urma unui avort. Ginecologul avea „antecedente”
  • CAZ CUTREMURĂTOR. Doi fraţi morţi în spitale româneşti după scenarii trase la indigo: "Pe tine te salvăm, pe copil nu"
  • Copil mort la spitalul din Olteniţa. Medicii, acuzaţi de malpraxis şi discriminare
  • Malpraxis la Alexandria: Un copil a murit după ce i s-a pus piciorul în ghips. Medicul: "Oricum era un handicapat"
  • CAMPANIE EVZ. David a murit de la o anestezie. Malpraxis când a venit pe lume, malpraxis când a plecat
  • Durere de părinte: "Îngerul meu a murit cu zile!"