Cea de-a doua dezbatere dintre prezidenţiabilii democrat şi republican, Barack Obama şi John McCain, s-a încheiat, marţi seară, cu o „remiză“, în opinia analiştilor, şi cu o victorie a lui Obama, din perspectiva telespectatorilor. Un sondaj CNN/Opinion Research Corporation, difuzat ieri, arată că 54% dintre alegătorii care au urmărit confruntarea au apreciat că Obama a repurtat o „victorie convingătoare“, faţă de 30% care l-au dat drept câştigător pe McCain. Comparativ cu dezbaterea precedentă, senatorul de Illinois a câştigat un plus de opinii favorabile – de la 60% la 64% -, în timp ce McCain s-a menţinut la acelaşi nivel – 51%. Jumătate dintre cei intervievaţi au mai apreciat că Obama a dat dovadă de mai multă compasiune.

Analiştii politici americani – atât conservatori, cât şi liberali – au estimat că rezultatul a fost mai degrabă un egal, în condiţiile în care McCain ar fi avut nevoie de o victorie clară pentru a mai recupera teren. După o scurtă perioadă în poziţie fruntaşă, care a urmat cooptării guvernatoarei Sarah Palin în echipa republicană, McCain a trecut pe locul doi, în timp ce Obama a continuat să-şi consolideze poziţia de lider, pe care a şi extins-o în mai multe state-cheie privite până nu de mult ca fiefuri republicane.
 
Economia, tema centrală
 
McCain l-a atacat continuu pe senatorul de Illinois, însă acesta din urmă a parat şi a contrat eficient de fiecare dată. La rândul său, Obama a căutat să-l identifice în repetate rânduri pe senatorul republican cu acţiunile şi măsurile administraţiei Bush, care stabileşte noi recorduri de nepopularitate. Iritat, McCain a încercat să facă la fel cu Obama, dând exemplul unei legi susţinute de George W. Bush şi vicepreşedintele Dick Cheney. „Ştiţi cine a votat pentru ea? S-ar putea să nu ştiţi. Ăsta“, a spus McCain, arătând spre Obama.

Apelativul folosit de McCain i-a nemulţumit pe mulţi americani, inclusiv pe câţiva dintre cei care au asistat la dezbatere, într-o sală a Universităţii Belmont, din Nashville, Tennessee. Cum era de aşteptat, confruntarea a fost dominată de problemele economice cu care se confruntă populaţia americană. Dacă strategii lui McCain au admis că vor încerca să schimbe subiectul pentru a-l repune pe Obama în centrul atenţiei, iar senatorul republican se lansase de câteva zile în atacuri la adresa asocierilor din tinereţe ale adversarului său, în dezbatere el nu a mai făcut nici măcar o aluzie. McCain a insistat asupra activităţii sale „bipartizane“ şi s-a adresat publicului de cel puţin 17 ori cu „prieteni“. Cei doi candidaţi se vor reîntâlni pe 15 octombrie, în statul New York, la cea de-a treia şi ultima dezbatere dinaintea alegerilor prezidenţiale din 4 noiembrie