Maxime de 35-36 de grade C pana la sfarsitul lunii

Maxime de 35-36 de grade C pana la sfarsitul lunii

Pana la sfarsitul lunii ne vom mai confrunta cu temperaturi de peste 35 de grade C si usor mai ridicate in Lunca Dunarii, estimeaza meteorologii.

Weekendul acesta aduce vreme foarte calduroasa, chiar caniculara, in cea mai mare parte a tarii. Astazi, temperaturile maxime vor fi cuprinse intre 29 de grade C si 35 de grade C, mai ridicate in sudul Olteniei si al Munteniei, pana in jur de 36 de grade C.

Maine se vor inregistra maximum 36 de grade C, cu cele mai ridicate valori in Lunca Dunarii, iar duminica vor fi 33 de grade C. „Este posibil sa apara temperaturi mai mari de 35-36 de grade C si usor peste in regiuni din Lunca Dunarii. Sunt valori ridicate, peste norma climatologica a perioadei”, spune Simona Andrei, de la Administratia Nationala de Meteorologie (ANM).

Si saptamana viitoare va fi cald in aproape toata tara: „Din datele noastre, spre sfarsitul lui august mergem spre valori de 30 de grade-33 de gradeC”, arata meteorologul. In urmatoarea perioada, vremea va fi ideala pe litoral: maxime de 29-30 de grade de grade C, nu vor fi precipitatii, iar apa - cu o temperatura de 25 de grade C - va fi numai buna pentru baie.

ANOMALIE

De vina-s curentii din vest

Fenomenele meteorologice extreme inregistrate in Europa in vara aceasta au fost cauzate de pozitionarea anticiclonului Azorelor. La aceasta concluzie au ajuns cercetatorii francezi, care au incercat sa explice de ce sudul continentului a fost inabusit de caldura, iar nord-vestul s-a confruntat cu precipitatii abundente.

In aceasta vara, anticiclonul Azorelor nu este pozitionat ca de obicei, explica Michel Schneider, de la Directia de climatologie a Agentiei Meteorologice din Franta, citat de AFP. In mod normal, in fiecare vara, el se afla deasupra Europei de Vest, insa anul acesta acesta a ramas in largul Atlanticului. Absenta anticiclonului de deasupra Europei Occidentale a permis patrunderea in regiune a depresiunilor atmosferice de deasupra Atlanticului, aducatoare de ploi.

Pe de alta parte, aceeasi pozitie anormala a anticiclonului Azorelor a determinat o modificare a traseului curentilor jet stream, curenti de aer de mare altitudine, pe care de regula ii impinge vara spre nordul Europei.

Acolo, curentii jet stream creeaza de obicei zone cu presiune mai scazuta, care favorizeaza patrunderea unor mase de aer mai rece dinspre nord, responsabile de verile „clasice”, temperate, ale Europei. In acest an, curentii jet stream, circuland pe un traseu deviat spre sudul Europei, au favorizat patrunderea in zona de est a Marii Mediterane a unui flux de aer din nordul Africii, care a generat temperaturi foarte ridicate. (Andreea Romanovschi)

Ne puteți urmări și pe Google News