Evenimentul Zilei > Social > „Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici, a câştigat Premiul literar „Augustin Frăţilă”
„Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici, a câştigat Premiul literar „Augustin Frăţilă”

„Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici, a câştigat Premiul literar „Augustin Frăţilă”

"Matei Brunul", de Lucian Dan Teodorovici, este câştigătorul Premiului literar "Augustin Frăţilă" - romanul anului 2011, oferit de compania Philip Morris Trading.

20 de bloggeri au decis, în etapa a doua a concursului, care este cel mai bun roman, acordând puncte de la 1 la 5 fiecărei proze finaliste. Romanul „Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici a primit cel mai mare punctaj şi a fost răsplătit cu Premiul literar "Augustin Frăţilă", în valoare de 10.000 de euro, oferit de compania Philip Morris Trading.
„Sunt foarte bucuros că am luat premiul şi în egală măsură onorat. A fost o mândrie să mă aflu în această finală cu scriitori pe care îi admir de foarte multă vreme. Sunt impresionat de modul în care a fost organizat premiul şi de ceea ce şi-a propus el. Lăsând la o parte faptul că am fost eu premiat găsesc că ceea ce îşi propune Asociaţia Casa de cultură are o miză mult mai amplă, promovarea literaturii româneşti. Cred că este o şansa pentru literatura română să fie mult mai vizibilă prin acest proiect. Mulţumesc celor două jurii, atât juriului format din specialişti, cât şi celui format din bloggeri” – a spus Lucian Dan Teodorovici.
„FEM”, de Magda Cârneci (Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2011), „Viaţa lui Kostas Venetis”, de Octavian Soviany (Bucureşti, Ed. Cartea Românească, 2011), „Emoţia”, de Mirela Stănciulescu (Bucureşti, Ed. Humanitas, 2011), „Matei Brunul”, de Lucian Dan Teodorovici (Iaşi, Ed. Polirom, 2011), „Ploile amare”, de Alexandru Vlad (Bistriţa, Ed. Charmides, 2011) au fost cele cinci romane finaliste la Premiul literar „Augustin Frăţilă”.
Acestea au fost selectate de juriul de specialitate format din criticii literari Alex. Ştefănescu, Dan C. Mihăilescu şi Daniel Cristea-Enache din cele 59 de romane înscrise în competiţia pentru marele premiu.
Despre carte:
Lucian Dan Teodorovici incită cititorii, propunându-le o amplă naraţiune despre spaţiul concentraţionar comunist, despre victime şi torţionari, despre destin şi însingurare ca mijloc de autoapărare în faţa adversităţilor unei societăţi poliţieneşti care domină individul şi îi supraveghează fiecare clipaă a vieţii. După ce va fi cunoscut ororile închisorilor şi lagărele de muncă, Brunul pare să fi uitat de sine însuşi pentru a se dedica marionetelor, ducând un trai anonim şi anodin, într-o lume cenuşie şi primejdioasă. Împreună cu tovarăşul Bojin şi cu Eliza, două personaje care-l însoţesc permanent, misterul din viaţa lui trecută se împleteşte însă cu un altul, nou, a cărui rezolvare îi va schimba perspectiva asupra istoriei sale personale. 
Despre autor:
Lucian Dan Teodorovici (n. 17 iunie 1975, Rădăuţi, judeţul Suceava) este un prozator, dramaturg şi scenarist român contemporan. Este coordonator al colecţiei „Ego. Proză” de la Editura Polirom, consilier editorial la Editura Polirom, senior-editor al săptămânalului Suplimentul de cultură şi redactor al revistei Timpul. A fost redactor-şef al Editurii Polirom între 2002 şi 2006, redactor-şef adjunct al revistei culturale Timpul între 2001 şi 2003; între 2001 şi 2002 a fost editorialist al cotidianului Obiectiv, Iaşi; între 2002 şi 2003, editorialist al cotidianului Monitorul, Iaşi.