Chiar dacă foarte puţine dintre apartamentele românilor sunt expertizate seismic, Ministerul Dezvoltării Regionale preferă, deocamdată, să ne spună cum să ne aşezăm dulapurile în casă.
Dacă expertizarea seismică a imobilelor întârzie, autorităţile se pot lăuda, în schimb, cu finalizarea unui set de sfaturi care să-i ajute pe români să su pravieţuiască în caz de cutremur.
Astfel, potrivit „experţilor”, pentru a putea ieşi cât mai repede dintr-un imobil afectat de cutremur, lângă uşi nu trebuie depozitate aparate casnice grele, ca de exemplu maşini de spălat şi frigidere. Aceasta este una dintre măsurile recomandate în ghidul de supravieţuire în caz de cutremur, elaborat de Ministerul Dezvoltării Regionale şi Turismului (MDRT ).
În plus, locuinţele nu trebuie aglomerate cu mobilier instabil. „Îndepărtaţi obiectele grele atârnate peste paturi şi canapele şi asiguraţi piesele grele de mobilier suprapuse şi înalte, prin prinderea în perete, mai ales dacă locuiţi la etajele superioare, unde oscilaţiile sunt mai puternice”, ne învaţă ghidul MDRT.
Boxele, dulapurile şi etajerele trebuie bine asigurate, mai recomandă autorităţile. Motivul: în cazul unui cutremur, acestea pot cădea şi răni persoanele din zonă.
Un apartament din trei are modificări de structură
Specialiştii susţin că problemele cele mai mari le-ar putea avea apartamentele în care s-au făcut modificări de structură. Cifrele publicate de Liga Asociaţiilor de Proprietari Habitat sunt alarmante: în unul din trei apartamente s-au făcut modificări de structură. În multe cazuri, proprietarii au dărâmat pereţii de la debarale, pereţii de rezistenţă sau băi de serviciu.
„Fenomenul capătă amploare de la o zi la alta. Mulţi proprietari se apucă şi sparg fără să consulte un specialist. Omul spune că, pe proprietatea lui, face ce vrea. Această explicaţie e greşită. Trebuie să înţeleagă faptul că nu locuiesc la vilă”, atrage atenţia preşedintele Ligii Habitat, Mihai Mereuţă.
El mai arată că cele mai periculoase clădiri sunt cele la parterul cărora s-au construit magazine prin spargerea pereţilor.
Asociaţiile de locatari n-au cărţi
Potrivit specialiştilor în construcţii din cadrul MDRT, când se eliberează o autorizaţie de construcţie pentru dărâmarea peretelui unui apartament, se analizează locuinţa, şi nu clădirea.
„Dacă fiecare proprietar modifică 1% din structura unui apartament, pe tot blocul putem vorbi despre o modificare majoră a structurii. Aceste imobile cu modificări, chiar dacă n-au bulină roşie, sunt un pericol în caz de cutremur”, a explicat Mereuţă.
Acesta a precizat că asociaţiile de locatari nu au cărţi tehnice actualizate şi nici un jurnal în care să se ţină evidenţa tuturor modificărilor. „Dacă nu există aşa ceva, cum se pot elibera autorizaţii de construcţie care prevăd demolări de pereţi şi astupări de aerisiri?”, se întreabă Mereuţă. Potrivit acestuia, din acest motiv, absolut toate imobilele ar trebui expertizate seismic.
Până una-alta, previziunile sunt sumbre: la un cutremur de peste 7 grade pe scara Richter, similar celui din 1977, produs în jurul orei 21.00, 6.500 de bucureşteni şi-ar putea pierde viaţa, iar 16.000 ar putea fi răniţi grav.
Cifrele se regăsesc în „Planul de Analiză şi Acoperire a Riscurilor pentru anul 2009”, realizat de specialişti din cadrul Primăriei Generale, prefecturii, dar şi din ministerele Internelor şi Dezvoltării.
„Mulţi se apucă şi sparg prin apartamente, fără să consulte un specialist. Omul spune că, pe proprietatea lui, face ce vrea.“, MIHAI MEREUŢĂ, preşedintele Ligii Asociaţiilor de Proprietari Habitat
ORDINE
Întâi consolidarea, apoi reabilitarea
Cei care locuiesc într-un bloc care urmează să fie consolidat ar trebui mutaţi, susţin reprezentanţii asociaţiilor de proprietari din Capitală. Motivul: „Nu se pot face lucrările cum trebuie cu oameni în imobil. Se dau jos tencuieli şi se schimbă instalaţii. Au fost oameni care au stat patru ani în şantier”, a explicat Mereuţă.
De asemenea, mai întâi ar trebui făcute lucrările de consolidare, apoi cele de reabilitare termică, mai arată reprezentanţii proprietarilor.
Primarul general al Capitalei, Sorin Oprescu, este primul edil care a anunţat că va propune guvernului să cumpere aproximativ 3.500 de apartamente, în care să-i mute pe cei care locuiesc în imobile cu risc seismic ridicat, pe timpul consolidării.
În felul acesta, procesul de reabilitare seismică a unei clădiri ar dura mai puţin, iar oamenii ar fi în siguranţă.