Evenimentul Zilei > Economie > Maşinuţele indiene din lemn detronează chinezăriile
Maşinuţele indiene din lemn detronează chinezăriile

Maşinuţele indiene din lemn detronează chinezăriile

Un orăşel din sudul Indiei prosperă, de câteva luni, din fabricarea manuală a jucăriilor, după ce producţia chineză a devenit prea scumpă, scrie BBC.

După mai bine de zece ani petrecuţi într-o fabrică de mătăsuri în metropola indiană Bangalore, Neeelsandra Prasad (35 de ani) s-a gândit să-şi încerce norocul în orăşelul natal, cu producerea manuală de jucării din lemn.

Pasiunea moştenită din tată-n fiu s-a
transformat repede într-o afacere profitabilă. Prasad cunoştea de mic secretele fabricării manuale a jucăriilor, iar în orăşelul natal Channapatna mai multe familii s-au gândit, în aceeaşi perioadă, să-şi deschidă ateliere în care să producă maşinile miniaturale colorate.

Lemn contra plastic

În acelaşi timp, jucăriile fabricate în
China le dau bătăi de cap comercianţ ilor din cauza materiilor toxice din care erau produse. Peste toate acestea, muncitorii chinezi prostestează frecvent pentru salarii mai mari şi condiţii mai bune de muncă.

Jucăriile produse în India au devenit
atât de populare în magazinele din Occident întrucât sunt complet diferite de ceea ce se fabrică în China, scrie BBC. Materia primă este lemnul, sculptat în cele mai haioase forme şi viu colorate, întotdeauna cu vopsea naturală.

Cererea ridicată de jucării i-a determinat
pe micii artizani din sudul Indiei să-şi unească afacerile, iar datorită noilor tehnologii pot produce mai multe jucării decât oricând. Exportatorul acestor jucării în Europa, compania Maya Organic, se aşteaptă la dublarea cererii pentru jucăriile din lemn, până la sfârşitul acestui an.

Surprinzător, nu toţi indienii văd
profit în afacerea cu jucării. Un artizan de 60 de ani din acelaşi orăşel s-a decis să-şi vândă manufactura pe care a înfiinţat-o în urmă cu două decenii, pentru a nu crea presiune asupra copiilor şi nepoţilor. „Într-o epocă în care calculatorul şi educaţia aduc banii, nu îmi pot obliga familia să continue afacerea“, consideră indianul.

În timp ce nepoţii lui nu vor învăţa
niciodată să sculpteze jucării din lemn, copii din toată lumea aleg tot mai frecvent maşinuţele verzi fabricate în sudul Indiei, în locul păpuşilor chinezeşti din plastic.

JOCURILE NOII GENERAŢII


Console
japoneze

 
Consola de jocuri video Wii, produsă de compania Nintendo, a fost cel mai bine vândut produs electronic, de Sărbători, în Marea Britanie, informează BBC. În Ajunul Crăciunului, cele mai multe magazine din capitala britanică îşi epuizaseră stocurile de console video japoneze, astfel încât gadgetul a ajuns să se vândă pe site-ul Ebay cu 1.000 de lire sterline (1.346 de euro), faţă de 180 de lire sterline (242 de euro), cât costă în mod normal în magazine. Părinţii au făcut chiar un drum până în nordul Franţei, după ce au aflat că un magazin din Calais mai avea pe stoc câteva zeci de astfel de jucării. După ani buni de performanţe slabe ale produselor sale, Nintendo se luptă acum pentru supremaţie pe piaţa jocurilor video, împotriva Microsoft şi Sony.

Publicat in categoriile: Economie
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: