Evenimentul Zilei > Actualitate > Marii producători de vaccinuri, în alertă maximă: „Trebuie să facem un vaccin nou-nouț”. Omicron evită actualele seruri anti-Covid
Marii producători de vaccinuri, în alertă maximă: „Trebuie să facem un vaccin nou-nouț”. Omicron evită actualele seruri anti-Covid

Marii producători de vaccinuri, în alertă maximă: „Trebuie să facem un vaccin nou-nouț”. Omicron evită actualele seruri anti-Covid

Vestea unui vaccin actualizat vine în timp ce oamenii de știință și oficialii din domeniul sănătății avertizează că varianta Omicron, detectată pentru prima dată în Africa de Sud, s-ar putea răspândi cu ușurință în întreaga lume şi poate cocoli vaccinurile actuale.

Mai mulți producători își testează deja vaccinurile împotriva COVID-19 împotriva Omicron. Moderna a spus că ar putea lansa un vaccin actualizat împotriva COVID-19 pentru a combate noua variantă Omicron până la începutul anului 2022.  

„Ar trebui să știm despre capacitatea vaccinului actual de a oferi protecție în următoarele două săptămâni”, a declarat directorul medical Paul Burton pentru BBC. „Trebuie să facem un vaccin nou-nouț, cred că va fi începutul lui 2022 înainte ca acesta să fie într-adevăr disponibil în cantități mari”, a continuat Burton.

Un oficial din domeniul sănătății a declarat sâmbătă că două cazuri ale acestei variante au fost detectate în Marea Britanie. Iar dr. Anthony Fauci, cel mai de top virusolog de coronavirus din SUA, a spus că este  probabil să fi atins deja aici.

Varianta Omicron, datorită mutațiilor, va evita anticorpii care s-au dezvoltat în organism după ce a primit un vaccin COVID-19.

Mutațiile ar putea determina, de asemenea, răspândirea cu ușurință a variantei –  chiar și în rândul persoanelor vaccinate. Organizația Mondială a Sănătății a etichetat Omicron drept „ variantă de îngrijorare”, o distincție acordată celor mai amenințătoare variante de coronavirus. Delta, varianta care a crescut toată vara în SUA, a fost ultima care a primit eticheta.
Nu este încă clar dacă vaccinurile COVID-19 existente vor proteja împotriva variantei. Dar producătorii de vaccinuri au început deja să ia în considerare opțiunile lor.

Moderna a  declarat  într-un comunicat de presă de vineri că compania își testează actualul vaccin împotriva variantei Omicron. „De la începutul lui 2021, Moderna a avansat o strategie cuprinzătoare pentru a anticipa noi variante de îngrijorare”, a spus compania. „Compania a demonstrat în mod repetat capacitatea de a avansa noi candidați la testarea clinică în 60 până la 90 de zile”.

Şi Pfizer anunță că va actualiza vaccinul actual

Pfizer a spus că va putea produce și distribui o versiune actualizată a vaccinului său COVID-19 în termen de 100 de zile, dacă se va dovedi că Omicron este rezistent la vaccinul său actual. Compania a declarat că se așteaptă să știe în termen de două săptămâni dacă varianta este rezistentă la vaccinul său actual, a declarat un purtător de cuvânt al companiei.

Pfizer și BioNTech au luat măsuri cu luni în urmă pentru a putea adapta vaccinul ARNm în șase săptămâni și pentru a expedia loturile inițiale în 100 de zile în cazul unei variante de evadare”, a spus compania într-un  comunicat .

De asemenea şi Johnson & Johnson a început să testeze eficacitatea vaccinului său împotriva variantei Omicron, informează sciencealert.

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări pe Facebook, Telegram sau pe Google News
Accesează: