Evenimentul Zilei > Actualitate > MARIE-LOUISE SEMEN: „Scandalos”-al doilea „Capote”
MARIE-LOUISE SEMEN: „Scandalos”-al doilea „Capote”

MARIE-LOUISE SEMEN: „Scandalos”-al doilea „Capote”

Dupa succesul "Capote" de anul trecut, film care i-a adus lui Phillip Seymour Hoffman si un Glob de Aur, si un binemeritat Oscar pentru cel mai bun actor, iata ca povestea scriitorului american este reluata din nou in "Infamous" ("Scandalos").

Un regizor cvasinecunoscut (Douglas McGrath, care are la activ doar "Nicholas Nickleby", "Company Men" si "Emma"), un protagonist cvasiobscur (britanicul Toby Jones) si un scenariu bazat de data aceasta pe cartea lui George Plimpton, dar care, tehnic, e aceeasi poveste: in timp ce se documenteaza pentru cartea sa "Cu sange rece", Capote dezvolta o relatie interesant de apropiata cu criminalii Dick Hickock si Perry Smith.

Dupa ce citeste in ziar despre moartea familiei Clutter, Capote pleaca din Manhattan spre Kansas, impreuna cu prietena lui de-o viata, Harper Lee, pentru a intervieva cei doi criminali.

Dar, desi manevreaza acelasi material narativ, filmul lui McGrath reuseste sa aduca, intrucatva, o perspectiva noua, construind o atmosfera mai degraba calda, in opozitie cu cinismul rece din "Capote". Una dintre liniile pe care le ingroasa aici McGrath este homosexualismul autorului, care in filmul lui Bennett Miller era mai mult insinuat, ghicit, subtil ilustrat.

Daca pentru rolul principal regizorul a ales un nume mai putin cunoscut, in celelalte se regasesc o suma de actori de clasa A. In rolul lui Harper Lee, Sandra Bullock isi iese din tiparele comediei romantice si livreaza, in haine masculine si pufaind din tigara, o performanta notabila in care reuseste sa redea fidel nuantele sofisticatului personaj.

Apoi, pur si simplu o parada de celebritati: Sigourney Weaver in rolul lui Babe Paley, Isabella Rossellini in rolul Marella Agnelli, Peter Bogdanovich in rolul Bennett Cerf, Hope Davis in rolul lui Slim Keith. Gwyneth Paltrow este de remarcat in scena de deschidere in rolul cantaretei Kitty Dean. Si sa nu-l uitam pe Daniel Craig in rolul lui Perry Smith, unul dintre ucigasi.

In rolul principal, Jones are, printre altele, avantajul de a fi foarte asemanator, fizic, cu Capote, iar actorul reda absolut corect manierismele si vocea nazala a scriitorului. Dar comparatia cu Phillip Seymour Hoffmann il gaseste in inferioritate…

Filmul va avea premiera maine, la Hollywood Multiplex si Movieplex Cinema din Capitala.

Nota noastra 6: ***

Click AICI pentru a vedea secvente din filmul "Scandalos"(Trailer).

Publicat in categoriile: Actualitate
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: