Evenimentul Zilei > Actualitate > MARIE – LOUISE SEMEN: Diamantul insangerat
MARIE – LOUISE SEMEN: Diamantul insangerat

MARIE – LOUISE SEMEN: Diamantul insangerat

Tradus, destul de nefericit, „Diamantul sangeriu” pentru cinematografele romanesti, „Blood Diamond” este filmul care a speriat industria diamantelor si i-a adus lui DiCaprio o nominalizare la Globurile de Aur si una la Oscar, aceasta din urma rotunjind la cinci categoriile la care filmul concureaza pentru statueta Academiei.

„Courage under fire” (1996), „The Siege” (1998), „The Last Samurai” (2003) il consacrasera deja pe regizorul Edward Zwick ca unul care stie sa manuiasca suspansul si sa manevreze cu succes genul „actiune”.

Cu „Blood Diamond” se muta din Japonia sfarsitului de secol XIX in Sierra Leone, in anii ‘90, cand zona e sfasiata de razboiul civil si peste tot domneste haosul. DiCaprio joaca rolul unui mercenar sud-african (ori, cum prefera el, „un soldat al destinului”), Danny Archer. Soarta i-l alatura pe Solomon Vandi (Djimon Hounsou, nominalizat si el la Oscar), un simplu pescar.

Cei doi au aceeasi tinta: un rar diamant roz care le-ar putea, spera ei, schimba vietile. In timp ce se afla in inchisoare, Danny afla ca Solomon gasise si ascunsese pretioasa piatra. Ei pornesc impreuna intr-o aventura riscanta, dar Solomon risca pentru ca spera ca astfel sa-si salveze familia, iar Danny, pentru ca spera ca astfel sa o poata lua de la capat. Cei doi temerari sunt ajutati de Maddy Bowen (Jennifer Connely), o ziarista americana.

Filmul se deschide cu raidul violent al rebelilor intr-un sat din care Solomon este rapit si fortat apoi sa munceasca in mina. Milioanele de dolari obtinute din exploatarea minei sunt folosite pentru finantarea comertului cu arme – filmul stabileste repede cadrul, dar si nuantele critice ale povestii.

Zwick incearca sa faca mai multe lucruri deodata – sa ne dea si o lectie de istorie, sa ne predice si o lectie de morala si sa livreze si un thriller in cel mai traditional sens al cuvantului. Ambitiile fiind mari, pe alocuri filmul are cateva „burti”. Cand tragem linia insa, promisiunea thrillerului e respectata.

Filmul va avea premiera maine, la Hollywood Multiplex, Movieplex Cinema, City Cinema si Patria, iar in Cluj la Republica.
Nota noastra 8: * * * *