UPDATE. 9.12.  Duminică dimineaţă, CNN relatează că punctele cele mai importante din Crimeea sunt acum controlate de trupe care vorbesc limba rusă, poartă uniforme militare dar nu au semne distinctive. Aceste trupe militare patrulează în zonele cele mai importante din regiune, informează sursa citată. CNN a mai informat, în această dimineaţă, că secretarul de stat John Kerry a condamnat ”Invazia şi ocupaţia Rusiei” din Crimeea.
Ora 09.00. Prim-ministrul canadian, Stephen Harper, a anunţat că va boicota summitul G8 de la Soci şi l-a rechemat pe ambasadorul său de la Moscova.
"Condamnăm cu cea mai mare fermitate intervenţia militară în Ucraina a preşedintelui Vladimir Putin. Aceste actiuni reprezinta o incalcare clara a suveranitatii si integritatii teritoriale a Ucrainei", precum si a "dreptului international", a anuntat prim-ministrul canadian, citat intr-un comunicat.
Secretarul general NATO, Anders Fogh Rasmussen, a anunţat pe contul său de Twitter ca i-a convocat pe cei 28 de ambasadori ai ţărilor membre ale Alianţei la o reuniune de urgenţa duminică, la Bruxelles, pentru a discuta pe marginea "situaţiei grave din Ucraina".
"Rusia trebuie sa respecte suveranitatea Ucrainei, integritatea sa teritoriala si frontierele sale (..) Aliaţii din cadrul NATO se vor consulta pe marginea situaţiei grave din Ucraina. Consiliul Nord-Atlantic se va reuni mâine, urmat de o Comisie NATO-Ucraina", a anunţat Anders Fogh Rasmussen.
Potrivit unor surse diplomatice, ambasadorii se vor intalni duminică, la ora 14.00, ora României.

Filmul evenimentelor de sâmbătă din Crimeea şi Ucraina:
Ora 0.55. "Polonia a solicitat NATO convocarea de urgenţă a Consiliului Nord-Atlantic, în virtutea articolului IV al Tratatului de la Washington (…), deoarece ne simţim ameninţaţi de o eventuală intervenţie militară rusă în teritoriul Ucrainei", a declarat președintele Bronislaw Komorowski, potrivit unui comunica postat pe site-ul oficial al Preşedinţiei Poloniei.
Ora 0.45. Ambasadorul ucrainean la ONU a declarat, în cadrul reuniunii Consiliului de Securitate de sâmbătă seara, că aproximativ 15.000 de militari se află pe teritoriul Crimeii.
Ora 0.30. Potrivit Administrației de la Casa Albă, discuția telefonică dintre Obama și Putin a durat 90 de minute.
"SUA își va anula participarea la întâlnirile G8. Continuând cu aceste acțiuni, Rusia va încălca legislația internațională ceea ce va duce la o și mai mare izolare politică și economică a țării. Președintele Obama a subliniat că intervenția Rusiei în Ucraina va avea un impact negativ asupra relațiilor Rusiei cu comunitatea internațională", se arată în comunicatul trimis de Casa Albă.
Ora 0.15. Președinția Rusiei a transmis un comunicat de presă cu privire la convorbirea dintre Vladimir Putin și Barack Obama. Potrivit comunicatului, președintele Putin a subliniat faptul că cetățenii ruși din Ucraina sunt în pericol real. De asemenea, liderul de la Kremlin a precizat că dacă, actele de violență se extind și mai mult în regiunile de est ale Ucrainei și în Crimeea, atunci își rezervă dreptul de a proteja interesele Rusiei și ale cetățenilor ruși care trăiesc în zonele respective.

Ora 0.00. Ambasadorul american la ONU, Samantha Power, a solicitat trimiterea de urgență a unor observatori internaționali în Crimeea.
Ora 23.45. Vladimir Putin și Barack Obama au avut o convorbire telefonică sâmbătă seara. Președintele rus a declarat că își rezervă dreptul de a apăra interesele Rusiei în Crimeea și estul Ucrainei, potrivit Reuters.
La rândul său, Obama și-a exprimat îngrijorarea cu privire la planurile Rusiei de a interveni în Ucraina. Drept răspuns, Putin a precizat că este îngrijorat cu privire la acțiunile "provocativee criminale" ale ultra naționaliștilor ucraineni, susținuți de actuala administrație de la Kiev.
Ora 23.30. Ucraina a solicitat NATO să-i asigure integritatea granițelor. "Am solicitat NATO să ia în calcul toate variantele pentru a proteja integritatea teritorială și suveranitea poporului ucrainean și a facilităților nucleare aflate pe teritoriul Ucrainei", a precizat ministrul ucrainean de Externe, Serghei Deshchiritsya. 

  • New York Times: Rusia pare pregătită să-și asume riscurile unei intervenții militare în Ucraina

Ora 22.40. Consiliul de securitate al președintelui Barack Obama s-a întrunit astăzi pentru a discuta opțiunile politice ale SUA cu privire la situația din Ucraina, în contextul în care administrația de la Kiev a solicitat astăzi SUA și altor membri ai consiliului de securitate al ONU să-i garanteze suveranitatea.
Ora 22.25. Două nave de luptă rusești au fost văzute în apropiere de Sevastopol, relatează agenția Reuters. 
Ora 22.15. Membrii Consiliului de securitate al ONU dezbat dacă întâlnirea să fie publică sau nu, SUA, Marea Britanie și Franța dorind o ședință publică, în timp ce Rusia se opune, potrivit Reuters.
Ora 22.00. Fostul premier Iulia Timosenko face apel la poporul ucrainean să rămână calm și să nu cadă în capcana în care a căzut Georgia, în 2008. Timosenko a mai precizat că Ucraina trebuie să fie alături de ONU și UE. 
"Propun să acționăm, dar cu calm și nu după cum dorește Rusia. Vor un război după scenariul Abhaziei și Oseției de Sud în Georgia. Ucraina trebuie să devină simbolul lumii democratice și să ne asigurăm că, atunci când Rusia va veni să tragă în Ucraina își va da seama că va trage în toată democrația mondială", a decarat fostul premier.
Ora 21.30. La finalul Consiliului de Apărare al țării, președintele interimar al Ucrainei a declarat că Rusia nu are nicio justificare pentru actele sale de agresiune. Olexander Turcinov a mai precizat că a dat ordin armatei să fie în "stare de alertă de luptă", cel mai ridicat grad de alertă.
La rândul său, premierul Ucrainei a afirmat că trupele rusești trebuie să se întoarcă la bazele lor din Crimeea și că orice intervenție a Moscovei va declanșa războiul.
Ora 21.15. ONU a făcut apel la calm și a anunțat că Ban Ki-Moon va avea o discuție cu președintele Rusiei, Vladimir Putin.
Ora 21.00. Russia Today îl acuză pe liderul naționalist ucrainean Dmitri Iaros că a făcut apel la un lider terorist cecen pentru a se alia împotriva Rusiei. În sprijinul acestor afirmații, jurnaliștii ruși fac referire la un comentariu postat de formațiunea "Sectorul de dreapta" pe un site rusesc de socializare.
"Mulți ucraineni au luptat cu arma în mână alături de militanții ceceni împotriva Rusiei și este timpul ca aceștia să susțină acum Ucraina", i-ar fi transmis Dmitri Iaros liderului cecen Doku Umarov, considerat de jurnaliștii de la Russia Today drept cel mai căutat terorist din Rusia. 
Ora 20.45. Liderul consiliului tătarilor din Crimeea, Refat Chubarov, le-a transmis acestora să stea acasă și să nu formeze grupuri de rezistență. "Doar câteva ore ne mai despart de o catastrofă", a declarat Chubarov pentru postul de radio Ekho Moskvi, deținut de Gazprom. Etnicii tătari reprezintă 12% din populația Crimeii și au fost de partea forțelor anti-Ianukovici.
Ora 20.30. Sute de persoane s-au adunat în fața Ambasadei Rusiei de la Kiev în semn de protest față de decizia parlamentului rus de a permite trimiterea de trupe în Crimeea, potrivit declarațiilor lui Vladimir Iermolenko, doctor în Științe Politice, contactat de Realitatea TV.
Ora 19.40. Șeful diplomației externe a UE, Catherine Ashton, a anunțat că miniștrii de Externe din UE se vor întâlni luni, la Bruxelles, în cadrul unei reuniuni de criză cu privire la situația din Ucraina.

  • CRIZA DIN UCRAINA. Tratatul care ar putea obliga SUA și Marea Britanie să intre în RĂZBOI cu Rusia
Ora 19.30. Cancelarul Germaniei, Angela Merkel, a declarat că este îngrijorată de situația din Crimeea și a subliniat importanța "apărării suveranității teritoriale a Ucrainei", potrivit BBC.

Ora 19.15. Ambasadorul rus de la Londra a fost convocat la Ministerul de Externe britanic pe tema situației din Ucraina. Potrivit BBC, ministrul William Hague ar urma să aibă o întâlnire cu ambasadorul rus chiar în această seară.
Ora 19.00. Președintele interimar al Ucrainei a convocat consiliul suprem de apărare al țării.
Ora 18.50. Trupele militare ruse din Crimeea fac liste cu numele soldaților ucraineni dispuși să li se alăture, relatează cotidianul rus pravda.com, citat de Radio Europa Liberă.
Ora 18.40. Vladimir Putin nu a luat încă nicio decizie privind utilizarea forţei militare în Ucraina, potrivit purtătorului de cuvânt al Kremlinului, citat de AFP.
Ora 18.30. Administrația de la Washington a transmis un avertisment către Rusia, privind consecințele declanșării unei intervenții armate în Crimeea. 
"Monitorizăm îndeaproape situaţia, ne consultăm cu partenerii noştri şi analizăm posibilele costuri de care a vorbit preşedintele Obama ieri", a declarat oficialul de la Casa Albă.
Preşedintele Statelor Unite, Barack Obama, a avertizat Rusia că o intervenţie militară în Ucraina va avea "costuri", fiind "profund destabilizatoare" pentru regiune.
Ora 18.20. Consiliul de securitate al ONU a anunțat că a convocat o reuniune de urgență, în această seară, începând cu ora 21.00 (ora României), cu privire la situația din Ucraina.
Ora 18.10. Trimisul ONU în Crimeea, Robert Serry, s-a întors din drum din cauza situației tensionate din regiune, potrivit Radio Europa Liberă.
Ora 18.00: Vitali Klitciko, fostul campion mondial de box, lider al opoziției din Ucraina, candidat la prezidențialele din mai, a cerut Parlamentului să mobilizeze armata, scrie AFP.
„Parlamentul trebuie să ceară comandantului să declare mobilizare națională, după ce a început agresiunea Rusiei împotriva Ucrainei”, a spus el, într-o declarație publică.
De asemenea, el a cerut Consiliului de Securitate al ONU să se reunească de urgență pentru a discuta despre acestă criză.
Pe de altă parte, președintele Camerei superioare a Parlamentului rus, Valentina Matvienko, îi va propune președintelui Putin să recheme ambasadorul Rusiei din SUA, potrivit AFP.
<iframe width="640" height="315" src="//www.youtube.com/embed/5hjwv0A19ck?list=UUpwvZwUam-URkxB7g4USKpg" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
Ora17.50: România este preocupată de respectarea deplină a statalităţii, suveranităţii, independenţei şi integrităţii teritoriale a Ucrainei în frontierele recunoscute internaţional.
Preşedintele Traian Băsescu solicită ca mişcările de trupe din Peninsula Crimeea să respecte strict prevederile Acordului de la Budapesta din 1994 privind garantarea suveranităţii şi a integrităţii teritoriale a Ucrainei şi să se înscrie în limitele documentelor biletarale privind staţionarea trupelor ruse în Peninsula Crimeea, în baza Acordurilor de la Harkov şi a tuturor elementelor notificate ulterior de către autorităţile ucrainene, precizează un comunicat al Administrației Prezidențiale. DETALII: Traian Băsescu: Prezenţa trupelor Federaţiei Ruse fără acordul Ucrainei poate fi considerată o agresiune
Ora 17.30: Situația de la granița ruso-ucraineană este stabilă, deocamdată, spune serviciul de frontieră al Ucrainei. „Controlul la granițe a fost întărit, la toate punctele de trecere, în căutarea unor extremiști sau a unor grupări extremiste”, potrivit BBC, care citează Interfax.
Partidul de extremă dreapta din Ucraina, Libertatea, vorbește despre „încercarea Rusiei de a anexa Crimeea”. „Rusia se comportă ca un terorist internațional, care a luat 2 milioane de locuitori ucraineni ostatici și continuă să aibă cereri tot mai nejustificate”, se preciează în declarația acestuia.
Ora 17.00: Camera Superioară a Parlamentului Rusiei a aprobat, azi, în unanimitate, folosirea forței militare în Ucraina, scrie CNN.
Ministrul de Externe ucrainean declară că Rusia a refuzat să participe la consultări cu Kievul, privind oferirea de garanții pentru integritatea teritorială a Ucrainei.
Președintele interimar al Ucrainei a convocat de urgență Consiliul de Securitate al țării.
Miniștrii Afacerilor Externe din țările Uniunii Europene (UE) se întâlnesc, luni, în sesiune de urgență pe tema crizei din Ucraina, au declarat sâmbătă AFP diplomați din UE, potrivit BBC.
Pe de altă parte, MAE român a transmis presei un comunicat, in care afirmă că regretă profund deteriorarea situaţiei din Crimeea, importantă regiune din sudul Ucrainei. „Păstrarea integrităţii teritoriale şi suveranităţii Ucrainei reprezintă, din punctul de vedere al României, ca şi al comunităţii internaţionale, elemente de bază, absolut necesare pentru menţinerea stabilităţii şi securităţii regionale. În calitate de stat membru al Uniunii Europene şi al NATO, România urmăreşte activ, cu deosebită atenţie şi îngrijorare, evoluţiile care pot altera parametrii statalităţii ucrainene. România este în contact cu partenerii săi din UE şi NATO în legătură cu aceste evoluţii.”, precizează sursa citată.
MAE român consideră că este necesară respectarea întocmai a regimului juridic în vigoare, acceptat de către statul gazdă, cu privire la staţionarea trupelor străine care se află pe teritoriul regiunii ucrainene Crimeea.
Evitarea unei situaţii de vid de autoritate, de natură să afecteze capacitatea de menţinere a ordinii publice, este absolut necesară în această perioadă, pentru garantarea siguranţei şi integrităţii cetăţenilor ucraineni, indiferent de etnia acestora, consideră MAE de la București.
Ora 16.40: Cel puțin 15 ambulanțe au fost văzute părăsind piața centrală din Harkov, după o tentativă a protestatarilor de a ocupa clădirile guvernamentale din orașul din estul Ucrainei, potrivit Itar-Tass.
În această dimineață, Camera Inferioară a Parlamentului i-a cerut lui Putin să ia „măsuri pentru a stabiliza situația din Crimeea și să folosească diverse mijloace pentru a-i proteja pe cetățenii din Crimeea de tiranie și violență”.

Kremlinul a mai anunțat azi că Putin l-a numit pe ministrul adjunct de Externe, Grigori Karasin, ca reprezentant oficial pentru supravegherea aprobării propunerii sale în Consiliul Federației. 
Comisia pentru afaceri externe a Consiliului Federației (Camera superioară a Parlamentului rus) recomandă aprobarea desfășurării de trupe în Ucraina, la începutul sesiunii extraordinare a Parlamentului de la Moscova.
UPDATE ORA 16.00: Președintele rus Vladimir Putin a cerut sâmbătă aprobarea Camerei superioare a Parlamentului pentru a „folosi forțele armate ruse pe teritoriul Ucrainei, până la normalizarea situației politice în acea țară”, scrie ITAR-TASS, citând serviciul de presă al Președinției, potrivit Russia Today. 
Cererea președintelui rus vine în urma dezbaterilor ce au avut loc în ambele Camere ale Parlamentului, despre „stabilizarea” situației din peninsula ucraineană Crimeea, scrie BBC News.
Anterior, ministrul ucrainean de Interne a anunțat că Moscova deja a trimis circa 6.000 de soldați, în plus, în Crimeea. Kievul acuză Moscova că încearcă deliberat să provoace un conflict.
Putin se referă în solicitarea sa la „situația extraordinară din Ucraina și amenințarea la adresa vieților cetățenilor ruși”, spune Kremlinul. El a cerut ca forțele armate ruse să fie utilizate până la „normalizarea situației politice din țară”.
Ora 15.45: Duma de Stat spune că alegerile democratice și legitime sunt imposibile acum în Ucraina, când o parte semnificativă a țării este martora unor „violențe și persecuții a disidenților, iar unele partide politice au fost interzise”.
Ministerul rus de Externe a descris ca fiind iresponsabilă o declarație a premierului interimar ucrainean, Arseni Iațeniuk, care a acuzat Rusia că încearcă să invadeze Crimeea.
Noul lider din CRIMEEA îi cere ajutorul lui PUTIN / VIDEO
Președintele în exercițiu al Ucrainei, Olexander Turcinov l-a numit pe contramiralul  Denis Berezovski noul șef al forțelor navale, comandantul anterior al marinei demisionând din funcție vineri, scrie RT.

De asemenea, președintele ucrainean a declarat numirea unui premier pro-Rusia în Crimeea ca fiind ilegală. Serghei Aksionov a fost numit în Crimeea, săptămâna aceasta, după ce bărbați înarmați au preluat controlul asupra Parlamentului regional.
GAZPROM ameninţă că lasă UCRAINA fără GAZE
Decretul prezidențial spune că decizia încalcă prevederile Constituției ucrainene.

Demonstrații anti-Maidan
Manifestanții anti-Maidan au făcut apel la protecția orașului contra „ocupației și intervenției” pe Twitter, în timp ce utilizatorii rețelei de socializare au vorbit despre „separatism și propagandă”.
Sentimentele pro-rusești sunt puternice în această regiune estică a Ucrainei, unde mulți se declară furioși din cauza „loviturii de stat” de la Kiev.
Drapelul rusesc a fost ridicat și în orașele Melitopol, Eupatoria și Mariupol.
Rusia şi Ucraina se acuză reciproc de destabilizarea Crimeei. Rusia ar putea trimite mai mulţi soldaţi în Crimeea

Locuitorii din Sevastopol, Crimeea, au organizat și ei o manifestație în fața sediului local al Ministerului de Interne, protestând față de decizia Kievului de a numi un nou șef al poliției orașului, scrie Itar-Tass. Vineri, noul guvern ucrainean l-a demis pe fostul șef al poliției din Sevastopol, Alexander Poddubov. Participanții la manifestație spuneau că nu îi vor permite noul șef să intre în clădire, iar Poddubov a reușit să ajungă în biroul său și le-a spus protestatarilor că este hotărât să rămână în funcțue și nu este nevoie de proteste.
Ucraina acuză Rusia de invazie armată în Crimeea
Pe de altă parte, Franța este extrem de îngrijorată de informațiile privind mișcările de trupe din Crimeea și a făcut un apel la toate părțile, să se abțină de la orice acțiune ce ar crește tensiunile în zonă, a spus ministrul francez de Externe, Laurent Fabius.

Bărbați înarmați pot fi văzuți, și la această oră, patrulând pe străzile din jurul Parlamentului din Simferopol.
Lideri europeni, ÎNGRIJORAŢI de situația din CRIMEEA

Camera superioară a Parlamentului rus, Consiliul Federației, nu exclude posibilitatea de a desfășura un contingent limitat a trupelor rusești în Crimeea pentru a oferi securitate, a anunțat președintele acestei Camere, Valentina Matvienko.
Senatorii au cerut președintelui rus să ia măsuri pentru a asigura securitatea cetățenilor ruși din Crimeea. Ei cred că viața rușilor, inclusiv a soldaților, aflați în Crimeea, sunt în pericol și Moscova nu poate rămâne indiferentă.
<iframe src="//www.youtube.com/embed/5hjwv0A19ck" frameborder="0" height="315" width="560"></iframe>