Evenimentul Zilei > International > Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Madrid, împotriva austerităţii
Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Madrid, împotriva austerităţii

Sute de mii de oameni au ieşit în stradă la Madrid, împotriva austerităţii

Un "summit social" are loc, azi, pe străzile capitalei spaniole, unde sute de mii de oameni s-au adunat în Piaţa Columb, pentru a arăta guvernului conservator de la Madrid că sunt complet împotriva planului de austeritate şi pentru a cere un referendum păe această temă.

Sute de mii de oameni au ieşit pe străzile Madridului (autorităţile estimează numărul lor la 500.000),fiind convocaţi de principalele sindicate din ţară, CC.OO şi UGT, cu colaborarea a zeci de alte organizaţii, relatează corespondentul Agerpres.
„Vor să distrugă ţara, trebuie să-i împiedicăm” este sloganul principal al manifestaţiei, la care participă oameni veniţi din toate colţurile Spaniei, afectaţi de reducerile din sănătate, educaţie sau administraţie.

Sindicatele ameininţă cu o nouă grevă generală, participanţii la manifestaţie criticând „supunerea” guvernului de la Madrid faţă de cerinţele Uniunii Europene pentru reducerea deficitului şi a datoriei publice şi „încălcarea drepturilor fundamentale” prin reducerile din serviciile publice garantate.
Manifestanţii resping măsurile de austeritate şi contestă legitimitatea acestora, pentru că nu ar fi fost cuprinse în programul electoral cu care Partidul Popular a câştigat alegerile legislative generale, în toamna anului trecut.

Spania s-a angajat, din nou, vineri, la Nicosia, într-o reuniune a Eurogrupului, în faţa partenerilor din zona euro, să respecte ţinta de deficit pentru anul acesta – 6,3% din PIB şi a anunţat un nou pachet de reforme.
Este vorba de al treilea val de măsuri luate de actualul guvern conservator, după cel din decembrie 2011, când au fost anunţate reduceri de 8,9 miliarde de euro, cu creşterea impozitului pe venit şi îngheţarea salariilor funcţionarilor publici, şi cel din iulie 2012, când premierul Rajoy a anunţat cele mai semnificative tăieri ale cheltuielilor publice, de 65 de miliarde de euro, cu reduceri în sănătate sau educaţie, scăderea indemnizaţiilor de şomaj, eliminarea bonusurilor funcţionarilor publici şi creşterea TVA.

Publicat in categoriile: International
Ne puteți urmări și pe pagina noastră de Facebook sau pe Google News
Accesează: