Mâncarea nesănătoasă afectează memoria. Alimentele care trebuie evitate

Mâncarea nesănătoasă afectează memoria. Alimentele care trebuie evitate Sursa foto: Dreamstime

Tuturor ne place să ne satisfacem poftele alimentare din când în când. Noile cercetări sugerează că acest lucru poate duce la leziuni ale creierului. Oamenii de știință de la Universitatea din New South Wales din Australia au descoperit că o dietă alimentară care combină și dorințele proprii ar putea să conducă către pierderea memoriei. 

Testele făcute pe șobolani au scos la iveală faptul că o dietă nesănătoasă combinată cu alimente bogate în zaharuri și grăsimi saturate au dus la o afectare cognitivă a memoriei. Memoria este responsabilă pentru capacitatea dumneavoastră de a vă deplasa prin casă, de a vă aminti traseul până la serviciu și de a vă găsi cheile înainte de a părăsi casa în fiecare dimineață.

Noul studiu a descoperit legătura dintre o dietă proastă și pierderea memoriei, oferind noi dovezi cu privire la efectele periculoase ale unei cantități mici de alimente nesănătoase. Cercetătorii au împărțit șobolanii în patru grupuri: un grup care a fost hrănit cu mâncare specială pentru șobolani, iar celelalte trei grupuri au mâncat alimente sănătoase combinate cu cele bogate în grăsimi și zaharuri.

Pierderea memoriei 

Deficiența cognitivă a fost observată la toți șobolanii care au mâncat nesănătos - șobolanii care au mâncat cele mai multe alimente pline de grăsimi și zaharuri au avut cele mai proaste rezultate la testele de memorie. Șobolanii care au consumat o dietă bogată în grăsimi și zaharuri, pentru o perioadă mai lungă de timp, au luat cel mai mult în greutate.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alte studii sugerează că o alimentație bună reduce riscul de îmbolnăvire, motiv pentru care merită să înlocuiești alimentele nesănătoase cu opțiuni mai sănătoase. „Dacă putem menține o dietă sănătoasă – cum ar fi dieta de tip mediteraneean cu o diversitate mare, fructe, legume, grăsimi saturate, proteine bune – avem șanse mai mari de a ne păstra memoria”.

Alimente care trebuie evitate 

Iată câteva alimente bogate în grăsimi și zaharuri pe care oamenii ar trebui să le mănânce cât mai rar și în cantități cât mai mici: ciocolata, dulciurile, prăjiturile, biscuiții, budinca, produsele de patiserie, gemurile, untul, chipsurile, înghețata, mâncarea prăjită, băuturile dulci, sosurile.

Dacă vreți să gătiți, puteți utiliza iaurt cu conținut scăzut de grăsimi în loc de smântână. De asemenea, puteți începe să mâncați cereale integrale pentru micul dejun care nu conțin zahăr sau miere. În cazul în care doriți să mâncați produse de patiserie, puteți opta pentru fructe, potrivit The Sun.