Nutritionistii iti recomanda sa mananci legume la fiecare masa, dar si citrice sau peste.
Oboseala, nervozitatea si starea de somnolenta inexplicabile pot fi cauzate de un sistem imunitar scazut, problema pe care multe persoane o au la iesirea din iarna. Pentru stimularea imunitatii, expertii recomanda vitaminele C, E si acizii grasi omega 3. Potrivit studiilor recente, acestea nu ar trebui introduse in alimentatie sub forma de suplimente, ci mult mai bine in forma lor naturala.
Luate din alimente, vitaminele ne pot indeparta starea de letargie si oboseala. Asimilate pe baza de suplimente, ele pot creste mortalitatea sau riscul aparitiei cancerului, apreciaza cercetatori danezi si englezi.
Spanacul, bogat in vitamina C
„Sistemul imunitar reprezinta mecanismul prin care celulele isi organizeaza apararea fata de agentii patogeni: virusi, bacterii, protozoare etc.”, explica Lygia Alexandrescu, specialist in nutritie la Natural Silhouette. Acest mecanism este slabit daca lucram in medii poluante, cu mult zgomot, mancam nesanatos, nu ne hidratam destul sau nu facem miscare fizica suficienta.
Pentru intarirea sistemului imunitar se recomanda o nutritie echilibrata in proteine, glucide si lipide. In mod special sunt indicate substantele care actioneaza asupra sistemului imunitar.
Dintre acestea, vitamina C (acid ascorbic) primeaza, cele mai bune surse fiind capsunele, spanacul, citricele, ardeiul rosu si verde. In afara scaderii sistemului imunitar, carenta de acid ascorbic mai „da” si astenie sau tulburari metabolice generale.
„Necesarul zilnic de vitamina C este de 70-75 mg. In perioada de sarcina si alaptare se recomanda 150 mg/zi”, spune specialistul in nutritie. De exemplu, o cana de capsune de peste 100 de grame contine 82 de mg de vitamina C.
Mananca telina, morcovi, rosii Carotenele (vitamina A si beta caroten) sau vitamina E sunt si ele importante pentru intarirea imunitatii. Alimentele bogate in vitamina A sunt laptele, branza, galbenusul de ou, ficatul, pestele, spanacul, rosiile sau morcovii. Vitamina E este intalnita in telina, spanac sau morcovi.
„Nevoia zilnica de vitamina E variaza cu compozitia ratiei alimentare, fiind mai mare cand se consuma acizi grasi nesaturati”, mai spune nutritionistul Lygia Alexandrescu.
Spanacul contine acizii grasi omega 3, esentiali in lupta impotriva radicalilor liberi, care favorizeaza aparitia celulelor canceroase. Cea mai indicata sursa de acizi grasi omega 3 ramane totusi pestele.
Recomandarea specialistilor este ca alimentele bogate in substante care intaresc imunitatea, mai ales legumele (salate, usturoi, loboda etc.), sa nu lipseasca de la fiecare masa.