Tone de moloz şi deşeuri din construcţii au fost depozitate de măcuiţele de la Mănăstirea Bistriţa pe malul şi în albia râului Bistriţa, chiar la intrarea în cheile Bistriţei, din Parcul Naţional Buila Vânturariţa.
Molozul provine de la fostul dispensar medical al bisericii, construit în anii´40 şi pe care stareţa Mănăstirii Bistriţa l-a demolat fără a avea autorizaţie. Ulterior, a obţinut retroactiv de la primăria comunei Costeşti, autorizaţia de demolare, dar şi acordul tacit de a arunca tonele de moloz pe domeniul public.
Stareţa Mănăstirii Bistriţa îşi justfică gestul prin faptul că nu au ştiut că încalcă legea şi că a vrut să facă un bine săracilor, care ar fi putut recupera cărămida bună. Nici reprezentanţii primăriei, care ar fi trebuit să ia măsuri, nu consideră că ar fi vorba despre o ilegalitate.
„Nu este ilegal, de ce să fie ilegal? Este un depozit temporar, pe care am zis că îl săltăm de acolo cu oamenii primăriei în câteva zile. Îl ridicăm şi cu asta gata. Ce atâta scandal pentru că au aruncat maicile deşeurile pe domeniu public. Eu consider că nu este ilegal, au vrut să facă un bine săracilor”, susţine viceprimarul comunei Costeşti,Tom Peştereanu.
Sancţiuni de 10.000 de lei
Reprezentanţii Episcopii Râmnicului le îndeamnă pe măicuţele de la Bistriţa să respecte mai mult natura. „Nu este bine ce au făcut. Biserica propovăduieşte simbioza dintre om şi natură şi dacă faci rău naturii aceasta se răzbună. Am să le cer să facă curat în zonă,” spune Emilian Groşenoiu, vicar Episcopia Râmnicului.
Comisariatul Regional de Mediu Vâlcea şi Apele Române Vâlcea s-au autosesizat în legătură cu depozitele neautorizate de pe râul Bistriţa.
„Este ilegal şi foarte urât ce au făcut într-o zonă turistică deosebită. Le-am dat termen o zi să ridice depozitele de pe domeniul public. În caz contrar, le vom da o amendă de 10.000 de lei”, ameninţă comisarul Cristian Ţăpuş, de la Comisariatul Regional de Mediu Vâlcea.