Evenimentul Zilei > Social > Mai puțină zacuscă și murături de casă, gospodinele sunt blocate. Conservele de iarnă din magazine sunt mai ieftine
Mai puțină zacuscă și murături de casă, gospodinele sunt blocate. Conservele de iarnă din magazine sunt mai ieftine

Mai puțină zacuscă și murături de casă, gospodinele sunt blocate. Conservele de iarnă din magazine sunt mai ieftine

Pentru o gospodină care se respectă, odată cu venirea toamnei încep și pregătirile pentru prepararea conservelor destinate consumului în sezonul rece. În această perioadă se prepară zacusca, dulceața și gemul, se pun murăturile și zarzavaturile. Bucătăresele, cele care nu au noroc să aibă propria grădină, încep să facă achiziții de legume și fructe pentru pregătirea conservelor de iarnă.

Deși greu de crezut, războiul din Ucraina și criza energetică generează consecințe și în bucătărie. Din cauza costurilor, gospodinele sunt mult mai chibzuite atunci când este vorba să pregătească conservele de iarnă. Prețurile au crescut la fructe și la legume, dar și la alte produse necesare pregătirii zacuștilor și murăturilor. Iar despre cantitățile industriale pe care orice gospodină serioasă le pregătea în anii trecuți nici nu se mai pune problema.

Oamenii au devenit mult mai chibzuiți, atât în ce privește banii pe care îi scot din buzunar la piață, cât și în ceea ce privește facturile la energie electrică și gaze naturale. Drept care este foarte posibil ca în multe bucătării să nu mai vedem oalele imense care fierb cu orele pe aragaz.

Mai mult, anul acesta, s-ar putea ca prepararea în casă a murăturilor și dulcețurilor pentru iarnă să nu mai fie chiar atât de eficientă. Aceasta din cauza costurilor prea mari, raportat la prețurile din magazine.

Conform unei analize a Antena 3, s-ar părea că este mai ieftin să cumpărăm zacusca și dulceața din comerț, atunci când simțim nevoia, decât să blocăm sume mari în prepararea acestora.

Vreți ca virusul să stea departe de voi? Există un aliment, în fiecare casă, care poate ține Covidul departe
Sursa foto: EVZ

Conservele din comerț mai ieftine decât cele de casă

Românii sunt mari amatori de murături, fie că vorbim de gogonele ori castraveți sau de clasicele dulcețuri, iar majoritatea nici nu concepeau, până de curând să intre în iarnă fără să aibă cămara plină de provizii. Doar că, potrivit analizei, anul acesta va fi mai ieftin să comandăm conservele din comerț decât să le pregătim noi.

Astfel, dulcețurile și compoturile pentru iarnă pot fi comandate cu prețuri între 15 și 25 de lei pe borcan. Iar zacusca costă în jur de 18 lei borcanul, însă prețul mai crește. De asemenea, costurile pentru murături, gata preparate, pornește de la 18 lei pe kilogram.

E drept că cele mai multe dintre gospodine au rețete vechi și sănătoase, care garantează că preparatele sunt gustoase și rezistente peste iarnă. Însă pentru aceasta, dacă țin neapărat, vor plăti un preț mai mare. 10 kilograme de castraveți pentru murat ne pot costa peste 100 de lei. În plus mai avem nevoie de oțet, borcane, de timp și mână de lucru.

Pentru a pregăti un kilogram de zacuscă de casă trebuie să plătim cel puțin 35 de lei la care adăugăm timpul pierdut, mirosul de copt și deranjul din bucătărie.