Două rețete pentru cele mai gustoase murături asortate fără oțet

Două rețete pentru cele mai gustoase murături asortate fără oțetSursa: dreamstime.com

Murăturile asortate sunt adevărate delicatese și sunt printre preferatele românilor. Fie că sunt la butoi sau la borcan, pentru prepararea lor se folosește doar saramură, nu și oțet. Puteți alege ce legume doriți în funcție de preferințe. Se pot adăuga și anumite fructe.

Murăturile asortate sunt printre cele mai gustoase. Se folosește doar saramură, nu și oțet. Puteți alege ce vă place mai mult. Nu trebuie însă să lipsească castraveții, conopida, gogoșarii sau ardeii, varza roșie, gogonelele sau morcovii. Puteți să mai adăugați peneni, gutui, ardei iute dacă vă place, țelină sau chiar boabe de strugure.

Ingrediente necesare

Pentru un butoi mare, cu o capacitate de 60 de litri aveți nevoie de 6 kilograme de catraveți, 1,5 kilograme de gogoșari, 5 kilograme de varză albă și roșie, 5 kilograme de conopidă, 2 kilograme de gogonele, 2 kilograme de rădăcină de țelină, 2 kilograme de gutui, 2 kilograme de pepene verde, 3 kilograme de morcovi și 500 de grame de usturoi.

Ca și condimente trebuie să folosiți 200 de grame de piper boabe, 200 de grame de boabe de muștar, două legături de bețe de mărar, două legături de frunze de țelină, două legături de leuștean și trei legături de cimbru uscat.

Pentru saramură aveți nevoie de 625 de grame de sare grunjoasă neiodată și 25 de litri de apă. Dacă aveți un butoi mai mic puteți adapta cantitățile. Țineți cont însă că pentru saramură se folosește o lingură de sare (25 de grame), la fiecare litru de apă.

Mod de preparare

Înainte de a fi așezate în butoi legumele se spală bine în mai multe ape. Castraveții se pun întregi, dar varza sau pepenii se pot tăia. Gogoșarii se curăță și, de obicei, se taie în jumătate. De asemenea, guturile, țelina sau morcovii se curăță înainte. Conopida de desface în mănunchiuri pentru a fi așezată mai bine.

Butoiul se spală și se lasă la aerisit câteva ore. Apoi, se așează pe fund jumătate dintre ierburi și condimente. Ulterior se așează și legumele în asa fel încât să încapă cât mai bine. Restul de condimente și ierburi se așează deasupra. Se prepară apoi saramura la rece. Se amestecă foarte bine până când sarea de dizolvă. Ulterior, se toarnă peste murături și se închide capacul butoiului. Murăturile sunt gata să fie servite după două luni. Butoiul trebuie ținut într-o loc răcoros, de preferat în beci, potrivit savoriurbane.com.

Delicii pentru iarnă

Dacă nu doriți să puneți murături la butoi, puteți folosi o altă rețetă. Aveți nevoie de un borcan de 10 litri sau de mai multe borcane mai mici. Pentru o porție de murături asortate aveți nevoie de două verze mici. Puteți alege varză roșie, deoarece este mai potrivită ca dimensiune. Apoi, mai aveși nevoie de o conopidă mare, 3-4 morcovi, 3-4 mere roșii, ceapă dacă vă place, un cățel de usturoi, 4 ardei iuți, frunze de țelină, o legătură de bețe de mărar și hrean. Puteți adăuga și castraveți la această rețetă. Saramura se face în același mod, o lingură de sare la un litru de apă.

Legumele se spală înainte de la fi așezate în borcane. Varza se taie în sferturi, iar conopida se desface în mănunchiuri. Pentru un aspect perfect morcovii se taie felii, la fel și merele. Se așează în așa fel încât să existe cât mai puține spații libere. Borcanele se sterilizează înainte. Saramura se face pe foc până când sarea se divolvă. Se toarnă călduță în borcane, iar apoi se pun capacele. Se lasă câteva zile în bucătorie să se așeze, iar apoi se mută în cămară. Murăturile pot fi servite după o lună și jumătate, potrivit caietcuretete.blogspot.com.

Ne puteți urmări și pe Google News