Trei metode de preparare a castraveților murați, care vor face orice masă un deliciu

Trei metode de preparare a castraveților murați, care vor face orice masă un deliciu Castraveţi muraţi. Sursa foto: Pixabay

Fie că sunt la saramură sau la oțet, castraveții murați nu lipsesc de pe masa românilor. În funcție de rețeta folosită pot aduce în bucătărie gustul copilăriei sau pot fi extrem de aromați.

Castraveții murați sunt printre preferații românilor și pot fi o adevărată delicatesă. Fie că sunt la saramură sau în oțet, pot fi cu adevărat delicioși. Pot fi consumați în orice anotimp, nu doar toamna și iarna. Indiferent de rețetă, trebuie să respectați două reguli: să nu alegeți castraveți foarte mari ca dimensiune și să folosiți sare de murături care să nu conțină iod.

Rețeta bunicii

Una dintre cele mai vechi rețete, poate aduce în bucătărie gustul copilăriei. Este vorba despre castraveții care se lasă la murat la soare.

Rețeta este una simplă. Castraveții se spală, se taie la capete și apoi în patru pe lungime. Apoi, se așază în borcan alături de bețe de mărar, hrean și boabe de muștar. Puteți adăuga și chimen dacă doriți o aromă mai aparte.

Ne puteți urmări și pe Google News

Pentru a face saramura folosiți o lingură de sare la fiecare litru de apă. Dacă doriți să se facă mai repede, adăugați și o lingură de oțet la fiecare litru de apă. După ce sarea este complet dizolvată, turnați amestecul în borcan peste castraveți. Deasupra puneți o felie de pâine uscată. Acoperiți gura borcanului cu o farfurie și lăsați-l la soare. Dacă ați folosit și oțet, castraveții sunt gata în 4-5 zile. Dacă ați folosit doar saramură au nevoie de maxim două săptămâni, potrivit playtech.ro.

Castraveți în oțet

Pentru a fi cât mai crocanți este bine să alegeți castraveți mai mici. Îi așezați în borcane de 800 de grame. Tăiați apoi ceapă solzișori, morcovi rondele și pregătiți câțiva căței de usturoi. Toate acestea se așază în borcane printre castraveți.

În fiecare borcan adaugă o linguriţă de sare grunjoasă, o linguriţă zahăr, boabe de piper, boabe de muştar şi seminţe de mărar. Apoi se adaugă 100 de ml de oțet și apoi apă. Puneți bine capacele la borcane și așezați-le într-o oală cu apă să fiarbă încet, timp de 20 de minute. Lăsați-le apoi să se răcească și depozitați-le pentru iarnă, potrivit retetepractice.ro.

 Castraveți cu struguri

Dacă doriți o aromă mai deosebită puteți folosi și struguri când puneți castraveții la murat pentru iarnă. Castraveții se spală bine înainte de a fi puși la murat. Pe fundul borcanelor se pune mărar, cimbru, hrean și frunze de dafin. Apoi se pun castraveții, iar printre ei așează boabe de struguri verzi și fâșii de hrean.

Se prepară apoi saramura (o lingură de sare la un litru de apă) și se toarnă în borcane. Se mai adaugă un vârf de cuțit de conservant. Dacă doriți să fie mai dulcegi, puteți adăugă o linguriță de zahăr la fiecare litru de salamură. Borcanele se închid ermetic, iar castraveții se lasă la murat. Nu se deschid borcanele timp de o lună, potrivit retete-vegetariene.ro.