Evenimentul Zilei > Social > Ştiaţi? Cum se fac castraveții murați de vară
Ştiaţi? Cum se fac castraveții murați de vară

Ştiaţi? Cum se fac castraveții murați de vară

Localitatea Cerneți este considerată "grădina de legume" a municipiului Drobeta Turnu Severin, comuna fiind situată la numai doi kilometri de municipiul reședință de județ.

Potrivit Agerpres, cetățenii de aici au devenit cei mai tari legumicultori din județul Mehedinți, nu neapărat prin diversitatea de legume pe care le aduc pe piețele agroalimentare, dar și prin preparatele obținute.Unul dintre acestea, pregătit în fiecare gospodărie, este castravetele murat de vară care se utilizează în sezonul estival ca murătură la toate felurile de mâncăruri.

Goguța Filip susține că rețeta pe care o are este cea mai simplă din lume, castraveții murați produși de ea fiind cei mai căutați pe piața din Drobeta Turnu Severin, unde deține o tonetă pentru desfacerea atât a legumelor, cât și a altor produse pe care le obține în propria gospodărie."Pentru un borcan de trei kilograme se prepară o saramură dintr-un kilogram jumătate de apă și două linguri de sare granulată. Compoziția se fierbe timp de până în cinci minute, după care se lasă la răcit. Se taie pe rotund felii din castravete și se așează în borcan. Peste acestea se introduc trei-patru crenguțe de mărar uscat și câteva foi fragede de vișin. Se toarnă saramura și se lasă timp de trei-patru zile la soare. Când se consideră că acestea s-au acrit suficient și au un gust dulce-acrișor, aromat, se pune borcanul la rece", a explicat gospodina.

Feliile de castravete murat se așază pe farfurie, lângă friptură și garnitura acesteia, în cantitățile preferate de fiecare consumator.