Magnolii pentru grădina ta

Magnolii pentru grădina ta

Acestor flori nu le place să fie aşezate la umbră şi transplantate. Sunt ideale pentru grădinile mici.

Magnoliile sunt plante uşor de îngrijit. Toate se simt bine în locuri însorite până la uşor umbrite şi, mai ales, ferite de curenţi puternici. Dacă le-ai ales un loc la umbră, nu te aştepta să înflorească abundent şi să aibă o formă simetrică. S-a observat că rezistenţa lor la ger depinde foarte mult de locul în care sunt amplasate. În primii ani, ideal este să le protejezi peste iarnă cu ajutorul unei rogojini sau al pânzei de sac. Pământul în care vor fi plantate trebuie să fie bogat în substanţe nutritive şi humus, care să menţină umiditatea constantă.

Magnoliile sunt sensibile în regiunea rădăcinii, care este superficială, astfel că le deranjează săpatul prea des şi plantarea prea adâncă. De asemenea, acestor plante nu le place să fie transplantate, aşa că gândeşte-te bine înainte de a le alege locul. Creşterea destul de lentă, precum şi dimensiunile lor, le fac ideale pentru grădinile mici. Magnoliile sunt plante rezistente, bolile şi dăunătorii făcândule rar probleme.   Cum se înmulţesc

Aceste plante se înmulţesc în special prin două metode: prin seminţe şi prin marcotaj. Din păcate, perioada de germinaţie a seminţelor este foarte scurtă, încât ideal este să le semeni cât mai curând după ce le-ai adunat. Ele se coc vara târziu sau toamna devreme, fiind colorate la maturitate în portocaliu sau roşu strălucitor. Pentru că au un înveliş foarte tare, trebuie puse la înmuiat câteva zile, urmând ca apoi acesta să fie îndepărtat.

Semănatul se face într-un amestec de turbă neagră şi nisip, menţinând permanent umiditatea lui. Marcotajul se face mai ales la exemplarele care au ramuri ce pornesc de la baza plantei şi sunt foarte aproape de pământ. Se face prin august-septembrie şi constă în crestarea scoarţei de jur împrejur pe o porţiune de 2 cm, urmată de fixarea ramurii de pământ cu ajutorul unei sârme ca o clamă. Zona se acoperă cu pământ (vârful ramurii trebuie să nu fie acoperit de pământ). Perioada necesară apariţiei rădăcinilor este de aproximativ un an. Cum şi când le plantezi

Plantează-le cu atenţie la sfârşitul lui noiembrie şi primăvara devreme, înainte de a înflori. După ce ai ales locul potrivit, sapă o groapă destul de mare încât balotul (rădăcina cu pământul din jurul ei) să stea lejer în ea. Tulpina nu trebuie îngropată, ci se păstrează la nivelul pământului din vas. Umple locul liber din jurul balotului cu un amestec de pământ de grădină şi turbă şi tasează bine pământul. Nu uita că în primii ani după plantare trebuie să le uzi în mod regulat. Cele mai cunoscute

Magnolia kobus. La începutul primăverii, arborele se acoperă de flori mari, foarte parfumate, în formă de pocal. Ele sunt albe, câteodată cu tentă de roz la baza fiecărei petale.

Magnolia stellata. Este prima care înfloreşte, decorând grădina încă din luna martie. Florile sunt albe şi au formă de stea. Preferă un pământ mai puţin calcaros, bogat în humus şi cu umiditate constantă. Poate fi cultivată şi la ghiveci.

Magnolia x soulangeana. Este cea mai întâlnită în grădinile noastre. Această superbă magnolie este un hibrid cu frunze căzătoare ce se transformă cu timpul într-un arbore cu o frumoasă arhitectură. Primăvara se acoperă cu flori mari, ce amintesc de nuferi atunci când se deschid. Culoarea variază de la alb la roz şi purpuriu violet. Florile emană un parfum suav. Din păcate, sunt destul de sensibile la frig, încât şi un ger nocturn uşor produce pete maro pe petalele florilor.

Magnolia liliiflora „Nigra“. Este specia ce prezintă avantajul înfloririi cele mai târzii, iar pericolul ca îngheţul să distrugă florile este foarte redus. Florile sale purpurii sunt uşor parfumate. Poate fi cultivată şi la ghiveci.

Magnolia „Elizabeth“. O veste bună este apariţia şi pe piaţa din România a unei magnolii cu flori galbene. Aceasta a fost obţinută în SUA prin încrucişarea a două specii. Soiul „Elizabeth“, cu flori galbene, uşor parfumate, este rezistent la ger şi înfloreşte primăvara devreme.

PONTURI

Ce trebuie să ştii când alegi să le cumperi

> De obicei găseşti magnoliile în ghivece, deci cu balot de pământ în jurul rădăcinilor. Fereşte-te să cumperi plante (primăvara mai ales) scoase direct din pepinieră şi fără pământ pe rădăcini, şansele lor de supravieţuire fiind mult reduse.

> Înainte de a achiziţiona o magnolie, află dacă este obţinută din seminţe sau prin marcotaj, cele din urmă înflorind mult mai repede.

Ne puteți urmări și pe Google News