Magistraţii de la Curtea Supremă îi fac plângere penală lui Pogea
- Adam Popescu
- 8 iulie 2009, 17:37
Curtea de Apel Bucureşti va judeca, mâine, cererea Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie (ÎCCJ) de suspendare a executării deciziei Ministerului de Finanţe care reduce salariile magistraţilor. Deşi azi este zi de leafă, judecătorii Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie nu şi-au primit salariile, după ce conducerea acestei instanţe a refuzat să folosească linia de credit, pentru salarii, dar fără sporuri.
Ministerul Finanţelor a trimis la ÎCCJ o adresă prin care anunţa tăierea a 65 de procente, până la sfârşitul anului, din salariile angajaţilor ÎCCJ, respectiv sporul de stres de 50% şi cel de confidenţialitate, urmând ca sumele restante să fie reeşalonate.
Preşedintele Înaltei Curţi de Casaţie şi Justiţie, Nicolae Popa, a confirmat că magistraţii nu îşi primesc salariile. Judecătorii instanţei supreme au ajuns, însă, la concluzia că dispoziţiile Ordonanţei nu li se aplică, din moment ce instanţa supremă este ordonator principal de credite şi, în consecinţă, are buget propriu, care la rectificarea din februarie, acoperea banii pentru salarii.
Ca măsură împotriva ministrului de finanţe, Judecătorii de la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie vor să facă plângere penală împotriva lui Gheorghe Pogea, pentru că acesta i-a anunţat că salariile le vor fi tăiate cu 65%, ceea ce, spun ei, contravine Codului Muncii.
Judecători de la instanţa supremă îl acuză pe Pogea de abuz în serviciu contra intereselor persoanelor, pentru că reducerea salarială afectează sporul de risc şi cel de confidenţialitate, care au fost trecute în cartea de muncă.
Salariile magistraţilor
Salariile magistraţilor de la Curtea Supremă, variază, conform declaraţiilor de avere ale acestora de la un minim de 12.000 de lei la 21.000 de lei pe lună. Aceste sume variază şi în funcţie de vechime, şi există situaţii în care, la suma maximă se adaugă sporuri pentru funcţii de conducere. Reducerile salariale ar urma sa se aplice acestor sume. Blocarea alegerilor este doar o propunere Preşedinta Curţii de Apel Bucureşti, Lia Savonea, a declarat, pentru evz.ro, că ideea blocării alegerilor, este o propunere a asociaţiilor profesionale.
"Este pripit şi prematur să vorbim despre aşa ceva. Oricum, până în noiembrie mai este mult. Urmează să vedem cum vor evolua lucrurile, în urma discuţiilor pe care le avem cu ministrul de Justiţie şi cu ceilalţi factori implicaţi. Trebuie spus că nu salariile sunt prima problemă, deşi şi aceasta este o chestiune importantă. Este vorba despre bugetul Curţilor de Apel, care practic nu mai pot funcţiona", a explicat judecătoarea Lia Savonea.
Preşedinta Curţii a precizat că acţiunile de protest vor continua la nivelul instanţelor din toată ţara, în fiecare zi, între ora 9.00 şi 12.00.
"Nu cedăm!"
Acţiunile magistraţilor vor continua sub moto-ul: "Nu cedăm!", a spus Viorica Costinu, preşedinta de onoare a Asociaţiei Magistraţilor din România, care a precizat că există bani, dar ministrul nu vrea să deschidă creditarea!
"Trebuie spuse două lucruri. Primul că banii din taxele de timbru, au fost luaţi din bugetul Justiţiei şi realocaţi la Consiliile Judeţene, şi că sporurile cerute de magistraţi, în instanţă, au fost acceptate benevol de minister. La stabilirea bugetului, aceşti bani au fost luaţi în calcul", a explicat Viorica Costiniu.
CITIŢI ŞI: Magistratii în grevă, până primesc sporurile înapoi