MAE ia pozitie

MAE ia pozitie

In urma materialului aparut astazi in Evenimentul Zilei, Ministerul Afacerilor Externe a organizat o conferinta de presa in care a confirmat informatiile publicate in cotidianul nostru si a oferit explicatii suplimentare.  

Purtatorul de cuvant al ministerului, C.Vintan, a afirmat ca MAE cunoaste inca de la inceput cazul celor doi cetateni romani si va continua demersurile pentru clarificarea sitatiei.

Potrivit acesteia, ambasada Romaniei la Bagdad este in contact permanent cu ambasada SUA si cu Comitetul Crucii Rosii Internationale. De asemenea, oficialii romani in Irak au mentinut contactul cu familiile celor doi detinuti. Delegatia romana la Bagdad i-a vizitat pe acestia si au constat ca "se afla in conditii de detentie normale si fara probleme deosebite de sanatate".

Oficialul a subliniat ca acesta nu este un caz izolat, in aceeasi situatie aflandu-se si alti cetateni ai coalitiei multinationale in Irak.

Ne puteți urmări și pe Google News

Potrivit datelor obtinute de ambasada Romaniei in Bagdad, muncitorii romani au fost surprinsi filmand in incinta bazei militare unde lucrau. Ei au negat acuzatiile, admitand insa ca au incalcat reglementarile interne de securitate ale bazei. Autoritatile militare americane au retinut inregistrarea si cerceteaza circumstantele producerii ei.

Ambasada americana a luat legatura in urma cu cateva zile cu oficialii romani si i-a asigurat ca cei doi vor fi judecati cat mai repede. Demersurile pot dura, insa, pana la sase luni. 

Cititi intreaga poveste aici.