„Macii” lui Luchian îşi caută stăpân

„Macii” lui Luchian îşi caută stăpân

Casa Artmark scoate la licitaţie, la suma de 150.000 de euro, unul dintre cele mai importante tablouri ale pictorului român, lucrare care a aparţinut, vreme de 50 de ani, unei colecţii particulare.

După 50 de ani în care a stat într-o colecţie privată, tabloul „Maci’’, una dintre cele mai importante opere ale pictorului Ştefan Luchian, a fost scos la vânzare. Opera este tranzacţionată prin casa de licitaţii Galeriile Artmark, pe 29 aprilie, la Grand Hotel Continental.

În prezent, celebrul tablou se află în posesia moştenitorilor colecţionarului Tiberiu Puica. Identitatea proprietarilor rămâne, însă, confidenţială, atât  în cazul vânzătorilor, cât şi în cel al cumpărătorilor de lucrări de artă. Deşi  au mărturisit că sunt îndragostiţi de lucrare, moştenitorii au decis s-o vândă, spun ei, pe fondul creşterii semnificative înregistrate în ultima perioada pe piaţa de artă din România.

Tiberiu Puica este considerat unul dintre cei mai mari colecţionari ai lucrărilor lui Luchian. În posesia urmaşilor lui Puica se află opt picturi ale artistului, printre care şi lucrarea „Macii”, care, de-a lungul timpului, a participat la numeroase expoziţii atât în România, iar o serie de critici şi istorici de artă au făcut referire la ea în scrierile dedicate operei lui Luchian.

Tiberiu Puica

Lucrarea este considerată una din cele mai importante ale lui Luchian, pentru că a apărut în perioada de apogeu a maestrului, pentru dimensiunile sale mari şi numeroasele sale apariţii publice. Tabloul a apărut de asemenea  şi în filmul lui Nicolae Margineanu, ”Luchian” (1981) unde, regizorul a decis să folosească chiar originalul, pentru ca acţiunea să fie cât mai fidelă realităţii. Colecţionarul Tiberiu Puica a primit şi el un rol secundar în peliculă, pentru a putea astfel sta cu ochii pe preţioasa-i piesă.

Colecţionarii de top vor avea o săptămână la dispoziţie pentru a putea  admira frumosul tablou, semnat de Luchian, care va fi expus în perioada  24 - 29 aprilie 2010 la Grand Hotel Continental.

Pe lângă activităţile tradiţionale de licitaţie şi de galerie, Casa Artmark prestează şi servicii de consultanţă cu privire la investiţiile în artă. Artmark este o importantă prezenţă în domeniul comerţului de artă şi figurează printre principalii finanţatori ai fundaţiei Centrul Cultural Artsociety, care organizează expoziţii de artă de patrimoniu şi artă contemporană. Casa de licitaţii Galeriile Artmark este patronată de magnatul Dinu Patriciu, potrivit unei dezvăluiri recente a EVZ

LICITAŢII DE TOP

Preţul de pornire: 200.000 de euro

  • Preţul de pornire al capodoperei ”Maci” este estimat între 150.000 şi 200.000 euro - fabulos în comparaţie cu celelalte şapte tranzacţii cu operele lui Luchian care au avut loc în decursul ultimilor  10 ani.
  • Printre acestea se numără, „Ţărani pe câmp”, ulei pe pânză, o lucrare de dimensiuni medii, ce a fost  vândută, în noiembrie 1995, de casa Alis, pentru suma de  41.000 euro.
  • „Gălbenele”, ulei pe pânză, dimensiuni medii, vândut în mai 1996  tot de casa Alis,  suma obţinută la licitaţie fiind de 31.000 euro.
  • „Peisaj de iarnă”, ulei pe pânză, o lucrare de dimensiuni mici, ce afost vandută în ianuarie anul acesta, de casa Goldart, pentru suma de 51.000 euro.
  • „Lorica în atelier”,  o altă operă a artistului, s-a vândut în februarie 2010 prin casa Alis, cu 93.000 euro.
  • În 2010, casele de licitraţii Goldart şi Artmark şi-au revizuit topurile, prin "Peisaj de iarnă" de Ştefan Luchian (peste 48.500 euro), plus recordul de autor pentru Iosif Iser - "Nud" (35.500 euro), respectiv "Compoziţie" şi "Costineşti" (câte 44.000 euro) de Ion Ţuculescu şi "Natură statică cu farfurie" de Eustaţiu Stoenescu (32.000 euro).

Ne puteți urmări și pe Google News