Avantul anticomunist al guvernului conservator a fost temperat de Curtea Constitutionala poloneza.
Curtea Constitutionala de la Varsovia a invalidat, vineri, o serie de articole ale controversatei legi a lustratiei, sustinuta de guvernarea conservatoare a fratilor Kaczynski.
Legea intrase in vigoare in martie si cerea unui numar de circa 700.000 de persoane sa semneze o declaratie prin care sa recunoasca daca au colaborat sau nu cu fostul serviciu secret comunist. Actul legislativ prevedea interzicerea timp de zece ani a ocuparii unei functii in serviciul public persoanelor care ar fi mintit sau ar fi refuzat sa semneze declaratia.
Concret, Curtea a apreciat ca legea vizeaza o categorie prea larga de persoane, cand ar trebui de fapt sa se limiteze la functionarii superiori din serviciul public.
Prin urmare, instanta a decis sa invalideze articolele legislative care-i vizau pe jurnalisti si pe profesorii universitari sau pe directorii de scoli. In plus, judecatorii au mai interzis un punct important al textului - publicarea pe internet a tuturor numelor fostilor colaboratori ai politiei secrete.
„Lustratia nu poate fi folosita pentru a pedepsi oamenii sau ca o forma de razbunare”, a concluzionat Jerzy Stepien, presedintele Curtii Constitutionale.
Dezbaterea nu s-a incheiat Decizia instantei l-a nemultumit pe presedintele Lech Kaczynski, care afirmase inca dinainte de aflarea verdictului ca in caz de esec ar putea sa forteze „deschiderea completa a arhivelor”.
Invalidarea partiala a legii a fost insa salutata de social-democrati, autorii contestatiei, de mai multi lideri de opinie din Polonia, de fosti disidenti, printre care Adam Michnik, dar si de presedintele Parlamentului European, Hans-Gert Poettering.
Invalidarea legii inseamna, totodata, ca fostul ministru polonez de externe, Bronislaw Geremek, amenintat cu pierderea mandatului de europarlamentar, isi va pastra postul de la Strasbourg. Figura emblematica a opozitiei anticomuniste, Geremek a refuzat sa completeze declaratia impusa de Legea lustratiei, apreciind ca ea „incalca drepturile civice”.
SONDAJ
Pro si contra monumentelor sovietice Aproximativ 60a dintre cetatenii polonezi se opun mutarii monumentelor soldatilor sovietici, existente inca in unele orase, arata rezultatele unui sondaj de opinie publicat de cotidianul „Rzeczpospolita”.
Premierul Jaroslaw Kaczynski a anuntat saptamana trecuta ca pregateste o lege care ar permite mutarea monumentelor sovietice, schimbarea denumirilor de strazi si a simbolurilor fostei epoci comuniste.
„Aceste probleme vor fi rezolvate si nimeni nu ne va dicta numele strazilor in Polonia”, a subliniat Kaczynski. Ministrul polonez al culturii, Kazimierz Ujazdowski, a dat asigurari ca noua lege „nu va afecta in niciun caz” mausoleele si cimitirele soldatilor sovietici care au luptat pentru eliberarea Poloniei in cel de-al Doilea Razboi Mondial.