Producătorii și vânzătorii de tutun, alcool, parfumuri, haine de blană și arme spun că prețurile vor crește, consumul va scădea, iar evazioniștii o vor duce mai bine decât până acum.
Grăbiţi-vă să vă faceţi stocul de parfumuri, bijuterii, pahare de cristal sau chiar arme de vânătoare, dacă intenţionaţi să cumpăraţi astfel de produse în perioada următoare.
Toate acestea, la fel ca şi iahturile şi majoritatea hainelor de blană naturală se vor scumpi, după ce guvernul va reintroduce accizele pentru produsele de lux. Taxele au fost eliminate de la începutul acestui an, deoarece contravin normelor Comisiei Europene. Dacă le men ţinea, România ar fi riscat declanşarea procedurii de infringement.
Cu cât se scumpesc parfumurile Magazinele de parfumuri se pregătesc deja să scumpească pro dusele. Asta cu toate că eliminarea accizei de la 1 ianuarie 2010 nu a adus ieftinirile aşteptate de cumpărători. Magazinele mari explicau menţinerea preţurilor prin faptul că mai aveau stocuri de parfumuri nevândute.
Cele mici, cum e Sensitive Line, au menţinut preţurile pentru a compensa trecerea de la impozitul cu 3% pe venit la cel de 16% pe profit. „Nu avem ce face. Vom scumpi parfumurile într-o piaţă deja în declin maxim. O să ne închidă uşor pe toţi”, declară reprezentanta companiei.
La rândul său, Bogdan Popescu, directorul ParfumuriOK. net, spune că preţurile vor creşte conform accizei introduse: cu 35% la parfumuri, cu 25% la apă de parfum şi cu 15% la apa de toa letă. „Probabil vom închide, căci la puterea de cumpărare a românilor deja parfumurile nu se mai cumpără”, susţine el.
Un preţ cu 45% mai mare îl vor avea şi blănurile naturale, după cum ne-au spus reprezentanţii producătorului de haine de blană Chronos Art.
Magazinele de arme îşi iau adio de la vânzări
După ce au vândut mai multe arme datorită reducerii preţurilor din primele luni ale anului, magazinele de profil se revoltă împotriva intenţiei autorităţilor. „Asociaţia Naţională a Armurierilor din România va adresa un protest Ministerului Finanţelor Publice. Considerăm că măsura reintroducerii accizei de 100% pentru arme şi arme de vânătoare nu va duce decât la scăderea vânzărilor legale şi la încasări mai mici la bugetul de stat”, ne-a declarat Costel Murgoci, preşedintele asociaţiei şi proprietarul unui magazin de arme.
El spune că, după ce a redus preţurile aproape la jumătate de la începutul anului, vânzările i-au urcat cu 20%-30%. Preţul armelor se va dubla dacă ordonanţa de urgenţă pentru reducerea evaziunii fiscale va fi aprobată în forma propusă. Documentul urmează să fie adoptat în şedinţa de guvern de săptămâna viitoare.
Proiectul Finanţelor mai prevede introducerea unei accize de 100 euro/hl de produs la băuturile fermentate altele decât bere şi vin, precum cidrul şi băuturi fermentate din fructe. În plus, acciza la produsele intermediare, aperitive, va creşte de la 65 euro/ hl până la 165 euro/hl. Romulus Dascălu, preşedintele patronatului producătorilor de alcool Garant, susţine că efectul modificărilor de taxe va fi că preţurile acestor băuturi vor creşte de trei sau chiar de patru ori.
Lovitură de contrabandă
Totodată, guvernul vrea să majoreze cota procentuală a accizei minime pentru ţigarete de la 91% la 96% din acciza standard. Producătorii de ţigări afirmă însă că măsura va scumpi ţigările mai ieftine şi va încuraja contrabanda, care se face în mare parte cu branduri ieftine, aduse din Republica Moldova. Preţurile la ţigarete gen Carpaţi, care costă acum 8,3 lei, vor creşte cu 0,1 lei.
Ce accize va reintroduce guvernul
TAXĂ SPECIALĂ
Cât aduce la buget acciza pe lux
Din accizele pe blănuri naturale, articole din cristal, bijuterii din aur şi platină, arme, iahturi şi alte ambarcaţiuni pentru agrement, Fiscul a colectat, anul trecut, 41,16 milioane de lei, conform datelor instituţiei, transmise EVZ. În 2008, taxa pe produsele de lux a adus la buget 60,84 milioane de lei.
Nota de fundamentare a proiectului ordonanţei de urgenţă postat pe site-ul Finanţelor prevede că „în spiritul echităţii sociale faţă de consumul anumitor bunuri considerate de lux este necesară introducerea acestora în sfera de aplicare a taxelor speciale pe consum”.
PROIECT GUVERNAMENTAL
Magazinele duty-free vor fi desfiinţate
Guvernul intenţionează să desfiinţeze magazinele dutyfree. Pe de o parte, autorităţile nu vor mai elibera autorizaţii de funcţionare pentru acest tip de comerţ, iar pe de altă parte, valabilitatea actualelor avize va fi limitată la cinci ani de la data eliberării. După acest interval nu vor mai fi eliberate noi autorizaţii, se prevede în proiectul guvernamental pentru combaterea evaziunii.
Totodată, depozitarea exclusivă a produselor accizabile în regim suspensiv de accize poate avea loc în antrepozitele fiscale ale antrepozitarilor autorizaţi pentru producţia de produse energetice pentru un număr de maximum opt antrepozite de depozitare.
Potrivit prevederilor proiectului de ordonanţă, persoana care urmează să-şi desfăşoare activitatea ca antrepozitar autorizat nu trebuie să înregistreze restanţe către bugetul de stat. Autorizaţia emisă va fi valabilă trei ani în cazul contribuabililor mari şi mijlocii stabiliţi conform reglementărilor în vigoare şi un an în celelalte cazuri.
O altă măsură dură este introdusă pentru persoanele care trec graniţa fără să declare sume de peste 10.000 de euro. Conform proiectului postat pe site-ul Finanţelor, acestea vor fi pedepsite cu închisoarea între doi şi şapte ani.
În prezent, cei care nu declară la vamă sumele egale sau mai mari de 10.000 de euro sunt amendate cu 3.000-8.000 de lei, iar banii nedeclaraţi sunt confiscaţi.
Deţinerea în afara antrepozitului fiscal sau comercializarea a peste 10.000 de ţigarete sau mai mult de 200 de litri de băuturi spirtoase fără a fi marcate sau marcate necorespunzător va fi pedepsită cu închisoare de la unul la patru ani, potrivit proiectului de ordonanţă pentru combaterea evaziunii fiscale. Emil Boc a declarat că ordonanţa se va aplica imediat ce va fi adoptată.
Comisarii Gărzii Financiare şi angajaţii Vămii vor putea opri mijloacele de transport pentru control. În acest scop, atribuţiile acestora vor fi extinse prin proiectul de act normativ citat.