Luptă CORP LA CORP pentru admiterea la facultate. JANDARMII şi SALVAREA, pregătiţi să intervină

Luptă CORP LA CORP pentru admiterea la facultate. JANDARMII şi SALVAREA, pregătiţi să intervină

Candidaţii care au vrut să prindă un loc la facultate au trebuit să dea din coate la propriu. La universităţile "de viitor" , în prima zi de admitere, a contat forţa fizică şi nu mediile de la Bacalaureat.

În loc să petreacă prin cluburi, alături de prieteni, puţinii elevi care au promovat examenul maturităţii au sărbătorit victoria cot la cot cu jandarmii, medicii de pe Salvare şi alte câteva sute de străini, veniţi şi ei să se înscrie la facultate. La universităţile de top a fost ca la Revoluţie, în alte părţi a bătut vântul. La opt fix, în faţa Academiei de Ştiinţe Economice (ASE) din Capitală nu mai ai loc nici pe bordură. Cei mai mulţi au venit direct de la gară, cu dosarul într-o mână şi o apă la jumătate în cealaltă. "Dacă dă Dumnezeu şi merge repede, diseară avem tren înapoi spre casă", e optimistă mama unui elev din Suceava. Asistaţi de jandarmi şi salvare Până la 11:00 însă, lucrurile iau o întorsătură tragică. Părinţii îşi caută bezmetici copiii pierduţi prin mulţime, jandarmii abia mai ţin sub control valul de oameni, iar cei de la Salvare au pregătit măştile cu oxigen. "Am pierdut-o pe fiica mea şi nici la telefon nu răspunde. O s-o calce ăştia în picioare", ţipă aproape isteric o femeie. Mai în faţă, tinerii fac front comun împotriva "băieţilor cu ceafă groasă" de la Jandarmerie care blochează intrarea şi izbucnesc în urale de fiecare dată când unul de-al lor reuşeşte să pătrundă în clădire. "Ori ei, ori noi", ameninţă cu dosarul făcut sul unul dintre candidaţi. Provincialii se tem că vor înnopta pe străzile din Capitală şi se gândesc la cele mai sumbre scenarii. "ASE-ul este singura opţiune, nu putem pleca acasă, chit că dormim prin parcuri", spune plângând o femeie venită de la sute de kilometri. "Aşa e mai mereu în primele zile de înscrieri. Sunt mai mulţi părinţi decât copii. Înăuntru, nu-i deloc aşa, e o relaxare totală", vine cu lămuriri Florin Ionescu, şeful serviciului de marketing şi comunicare din cadrul ASE.

Şomeri cu diplomă de SNSPA

În aceeaşi zi, Şcoala Naţională de Studii Politice şi Administrative (SNSPA), arăta ca o curte fără stăpân. Doar cele câteva corturi de informaţii mai aminteau că se fac înscrieri, iar candidaţii puteau fi număraţi pe degete. "Până acum s-au înscris 40 de persoane, dar e o instituţie înfiinţată doar de vreo 3 ani, aşa că mulţi nici nu ştiu de ea", încearcă o explicaţie unul dintre studenţii Facultăţii de Management din cadrul SNSPA. Potrivit firmelor de recrutare, "managerii" aşteaptă şi câte patru ani până să-şi găsească un job în domeniu. CITIŢI ŞI:

Ne puteți urmări și pe Google News
  • Topul facultăţilor INUTILE, care nu te ajută la angajare. PLUS: Ce alegi ca să ai garanţia unui loc de muncă
  • Încep înscrierile la facultate. Află cum se calculează media, ce trebuie să conţină dosarul şi unde e cea mai mare concurenţă
  • Una dintre dintre CELE MAI BINE COTATE universităţi din ţară. 80% dintre absolvenţi se angajează