Festivalurile tematice sunt tot mai populare în România. Şi dacă deja există astfel de evenimente dedicate drepturilor omului, politicii sau animaţiei, un festival al filmelor horror trebuia organizat.
Abia anul acesta oraşul Biertan, din judeţul Sibiu, va găzdui primul astfel de festival, axat în exclusivitate pe cinema horror şi fantastic, Lună Plină. Acesta va avea loc în perioada 16 – 19 august şi promite să surprindă spectatorii cu filme în premieră, dar şi cu proiecţiile speciale.
Peste 30 de filme sunt incluse în programul de anul acesta, cele mai multe fiind producţii premiate în cadrul unor festivaluri importante. Poate unul dintre cele mai aşteptate momente de la Lună Plină, însă, este proiecţia specială a lungmetrajului "Nosferatu" – considerat primul film horror – în regia lui F.W. Murnau.
Producţia din 1922 va fi prezentă în cadrul unui proiect inedit, un spectacol ce combină cinema-ul cu muzica. Este un concept ce a atras foarte mulţi oameni la Festivalul Internaţional de Film Transilvania, când scurtmetraje ale lui Méliès au fost proiectate la Castelul Banffy, din Bonţida, pe acordurile de pian ale lui Lawrence Lehérissey, urmaş al cineastului.
Tot la prima ediţie va fi aniversat şi un moment definitoriu în lumea cinema-ului horror modern, apariţia filmului "The Thing". În cadrul festivalului va fi proiectată o versiune restaurată a lungmetrajului din 1982 regizat de John Carpenter. "The Thing" este un remake al producţiei omonime realizate de Howard Hawks în ’51 şi a devenit unul dintre cele mai influente filme horror ale ultimelor trei decenii.
Proiecţiile vor avea loc în Biertan – aflat la 25 km de Sighişoara – şi Mediaş – la Grădina Méliès, în curtea Centrului Evanghelic pentru Tineret, Cinema Vertigo, în curtea Şcolii generale din apropierea campingului şi în Sala Karloff, în clădirea Căminului Cultural.
România este reprezentată la festival de filmul "Mătăsari", în regia lui Ilija Piperkoski
<iframe width="638" height="315" src="http://www.youtube.com/embed/N-DrKgjit4I" frameborder="0" allowfullscreen></iframe>
CITIŢI ŞI:

  • Prima ediţie a festivalului "Lună Plină" aduce în România "Kill List" şi "Nosferatu"