Echipa naţională de fotbal a României întâlneşte în această seară, pe stadionul "Giuleşti", Bosnia (ora 21.00, în direct la TVR 1 şi la Dolce Sport), într-o partidă contând pentru Grupa D de calificare la Campionatul European din 2012. Pentru tricolori, confruntarea este una de totul sau nimic. Concret, pentru a păstra şanse reale la ocuparea locului doi în grupă, care asigură participarea la barajul de calificare pentru turneul final din Polonia şi Ucraina, reprezentativa ţării noastre are neapărat nevoie de o victorie în confruntarea cu bosniacii.

Deşi este obligat să învingă, Răzvan Lucescu, selecţionerul naţionalei României, pregăteşte o tactică defensivă. "Sunt convins că vom câştiga meciul, dacă ne vom apăra bine şi dacă Mutu şi Marica vor fi în formă. E foarte importantă evoluţia lor", a spus selecţionerul ieri, într-o conferinţă de presă.

Pentru Lucescu jr., astăzi este ultima noapte de dragoste (având în vedere că fanii Rapidului, echipă pe care o va prelua din vară, îi vor fi aproape), dar şi prima noapte de război, având în vedere ce-l aşteaptă după meci.

"Jucătorii sunt fraţii voştri!"

Răzvan Lucescu n-a ratat nici acum ocazia de a acuza presa că nu susţine suficient naţionala României: "Este trist că noi, românii, nu putem fi uniţi. Când am spus că nu suntem patrioţi, mi-aţi sărit toţi în cap! E păcat că nici măcar acum, înaintea unui meci foarte important al naţionalei, nu aţi renunţat la polemică. Echipa naţională este a voastră, nu a mea! Jucătorii, buni sau răi, sunt fraţii voştri, prietenii voştri!".

Fiul lui Mircea Lucescu a fost deranjat şi de întrebările privind viitorul căpitan al reprezentativei tricolore, după retragerea lui Cristi Chivu: "Banderola de căpitan nu trebuie să fie o luptă de orgolii, ci ea trebuie să fie purtată de un om care să dea încredere echipei. Aceasta este o chestiune care ţine de intimitatea echipei. Am luat decizia ca noul căpitan să fie desemnat mâine (n.r. – astăzi), în ziua jocului cu Bosnia".

Selecţionerul a mai spus că meciul "este al unei echipe, nu al unei generaţii. Naţionala a avut o generaţie de excepţie în anii ’90, formată din jucători care au fost educaţi în anii ’80 să fie mai uniţi".

CONFERINŢĂ DE PRESĂ

"Am învăţat multe"

Pentru Răzvan Lucescu, partida cu Bosnia are toate şansele să fie ultima pe banca tehnică a echipei naţionale a României. Selecţionerul a anunţat că va renunţa la prima reprezentativă în cazul unui rezultat nefavorabil cu Bosnia, dar e foarte posibil ca el să plece chiar şi dacă va învinge, pentru a le da o palmă contestatarilor (cu precădere lui Mircea Sandu).

Fiul lui "Il Luce" a dat ieri impresia că meciul cu Bosnia va fi ultimul pentru el ca selecţioner. "Am avut mai multe momente bune la naţională şi am învăţat multe cât am fost selecţioner", a spus Răzvan, care a încercat apoi s-o dea pe glumă, în încercarea de a drege ce stricase: "Dar ce, am murit, de vorbesc la timpul trecut?".

Antrenorul s-a enervat când a fost întrebat dacă va merge în Brazilia. Tricolorii vor pleca mâine în turneul sud-american, în care vor juca cu Brazilia (8 iunie, ora României, 3.50) şi cu Paraguay (11 iunie, ora 23.00). Ambele jocuri, dar şi cel cu Argentina (programat pe 11 august, pe "Naţional Arena") vor fi transmise de Pro TV, post care a plătit suma 250.000 de euro.

PRELIMINARII CE 2012
21.00 – TVR 1 şi Dolce Sport

ROMÂNIA: Tătăruşanu, Săpunaru, Tamaş, Gardoş, Raţ, Torje, G. Mureşan, Alexa, Zicu, Mutu, Marica
Antrenor:
Răzvan Lucescu

BOSNIA: Hasagici, Lulici, Spahici, Mravac, Mujdza, Medunjanin, Rahimici, Pjanic, Ibricici, Dzeko, Ibisevici
Antrenor: Safet Susici

Arbitru la centru: Jonas Eriksson (Suedia)
Stadion:
"Giuleşti – Valentin Stănescu" – Bucureşti

GRUPA D

Meciurile de astăzi

România – Bosnia (ora 21.00, TVR 1 şi Dolce Sport)
Belarus – Franţa

CLASAMENT

Etapa viitoare (7 iunie): Belarus – Luxemburg, Bosnia – Albania.