Locuri de muncă în Europa: în ţările din Sud, joburile sunt pe pile
- Marian Păv ăla şc
- 15 ianuarie 2012, 23:50
Peste hotare se caută, în special, persoane calificate.
La mijlocul deceniului trecut, Spania şi Italia erau statele unde românii plecau în masă în căutarea unui loc de muncă. Acum, ţările nordice devin ţinta principală. Estimativ, peste 100.000 de români au plecat la muncă în Europa anul trecut. Deşi 11 state aplică restricţii pentru cetăţenii din România, spaţiul european a rămas locul unde mulţi români visează încă să muncească.
Care sunt metodele prin care poţi prinde un job în Europa
În urmă cu şase-şapte ani, statisticile relatau că ieşeau din ţară şi peste 500.000 de români pentru a munci în Europa, în special în Italia şi Spania. Cele mai multe posturi oferite conaţionalilor în aceste state erau în sistemul sanitar, lucru acasă– ca bone şi menaj, ori în agricultură.
Acum, în Italia şi Spania se ajunge mai mult prin pile, mai exact prin intermediul românilor stabiliţi acolo care caută locuri de muncă şi pentru restul familiei rămasă acasă.
"Lucrez ca asistentă medicală de peste cinci ani în Roma. Anul trecut, fratele a vrut să vină şi el în Italia. Pentru că nu prea mai sunt scoase posturi pentru străini, şomajul fiind mare şi aici, a trebuit să întreb prin prieteni şi colegi dacă ştiu pe cineva care angajează. I-am găsit astfel un post de şofer", povesteşte Gabriela Roman (35 de ani, Galaţi).
Trei căi de "vânătoare"
În schimb, în restul Europei se ajunge doar prin depunerea de CV şi interviu. "Sunt trei metode pentru a aplica la un post. Mai întâi, prin ofertele de muncă pentru străinătate de la Casa Naţională pentru Ocuparea Forţei de Muncă. Apoi, prin intermediul firmelor de recrutare şi plasare a forţei de muncă. Şi, în final, pe cont propriu – urmărirea site-urilor internaţionale de locuri de muncă", explică Laurenţiu Baican, recrutor de forţă de muncă şi specialist în resurse umane.
Câte posturi sunt oferite lunar românilor
Pentru că foarte multe agenţii recrutează pe cont propriu şi au contacte directe în statele Europene, majoritatea posturilor sunt scoase la concurs în afara reţelei europene de recrutare Eures – care strânge ofertele de muncă ale caselor naţionale de ocupare a forţei de muncă din statele membre ale spaţiului UE. Dacă prin Eures sunt scoase sub 100 de locuri de muncă în fiecare lună, se poate aprecia că firmele de recrutare vin lunar cu minimum alte 5.000 de posturi.
"Locurile de muncă pe care noi le oferim sunt nelimitate, aşa că nu vă pot spune sigur câte locuri vacante avem pe fiecare poziţie", spune Ana Maria Denghel Birla, de la firma de recrutare Business Active Consult din Cluj.
Vorbitori de limbi străine
"În anul 2012, piaţa muncii pentru români va avea aceeaşi deschidere ca şi anul trecut. Dar românii cu pregătire şi calificare bună, şi vorbitori de limbi străine, cum ar fi franceza, engleza şi germana, sunt tot timpul bine primiţi si cotaţi ".
Specialiştii din domeniul recrutării forţei de muncă au câteva sfaturi pentru cei care intenţionează să lucreze în Europa. Este obligatoriu să aibă cunoştinţe solide de limbi străine şi să se pregătească pentru interviu în limba respectivă. Să îşi întocmească un CV bun, cu toate informaţiile referitoare la experienţă.
Este recomandat să citească informaţiile trimise de recrutor- fac parte din cheia succesului unui interviu pentru a dovedi că sunt într-adevăr interesaţi de job şi pot purta o discuţie cu interlocutorul, respectiv angajatorul sau consultantul în recrutare. "Asistenţii medicali pot primi minimum 2.000 de euro, iar infirmierii- 1.200 de euro“ ANA MARIA DENGHEL BIRLA, specialist recrutare 700 de euro este suma pe care o primeşte o bonă. Ea beneficiază de cazare în casa familiei pentru care lucrează şi i se asigură hrana
CÂŞTIGURI
Salariul unui medic, cel puţin 4.000 de euro
Sumele câştigate de românii care muncesc în străinătate diferă în funcţie de tipul job-ului şi de experienţă. Salariile cele mai mici sunt destinate celor ce lucrează ca baby-sitter, iar de cele mai multe ori aceste persoane sunt cazate gratuit în casa celor pentru care muncesc. Pentru doctori, categorie vânată în multe ţări europene, salariile sunt de minimum 4.000 de euro şi variază în funcţie de fiecare specializare în parte şi de experienţa pe care o au cadrele medicale.
Salariul unui agent de vânzări: 1.200 de euro
"Asistenţii medicali pot primi minimum 2.000 de euro, iar infirmierii minimum 1.200 de euro. Pentru programul au pair (de bonă), se câştigă minimum 700 de euro net pe lună, şi se asigură masa şi cazarea. Un agent de vânzari poate câştiga minimum 1.200 de euro lunar", a precizat AnaMaria Denghel Birla.
În schimb, în domeniul construcţiilor, un candidat poate câştiga minimum 1.300 de euro, iar suma creşte în funcţie de experienţa fiecărui candidat şi de specializare. Un operator CNC ia minimum 1.400 de euro, sumă ce creşte considerabil odată cu experienţa, iar un şofer profesionist câştigă minimum 1.400 de euro net, pe lună. "Un inginer poate câştiga minimum 2.000 euro, iar un specialist IT, minimum 3.500 de euro pe lună", a mai explicat Ana Maria Denghel Birla.
"Eşti stabil şi poţi economisi când ai peste 2.000 de euro"
Românii deja stabiliţi de ani buni în străinătate spun că un venit salarial de miniumum 2.000 de euro le asigură un trai decent şi siguranţa zilei de mâine. Cu salarii mai mici, îşi permit un trai mai modest şi pot cu greu să mai pună un ban deoparte.
"Cu un salariu de 1.000 de euro în statele dezvoltate din Europa îţi este greu să supravieţuieşti. Cu venituri între 1.200-1.700 de euro eşti bine, dar la limită, şi nu poţi spune că îţi permiţi orice. Oricum, eşti mulţumit că trăieşti într-un alt tip de societate decât cea de acasă. Când câştigi peste 2.000 de euro începi să fii stabil şi chiar să economiseşti", ne-a explicat Liviu, un tânăr stabilit de câţiva ani în Franţa.
OFERTĂ
În ţări precum Suedia, Finlanda, Olanda şi Marea Britanie, locurile de muncă sunt relativ uşor de obţinut. Medicii sunt la mare căutare
Statele din Nordul continentului au început în ultimii doi ani să aibă o deschidere mai marepentru românii care doresc să lucreze în afara ţării. Majoritatea ofertelor de muncă sunt adresate cu precădere persoanelor bine pregătite în diverse domenii, iar oferta cea mai generoasă se îndreaptă către absolvenţii de medicină.
În ţări precum Olanda, Franţa şi Elveţia, numărul job-urilor destinate străinilor este extrem de redus, aşa că specialiştii îi sfătuiesc pe cei interesaţi să părăsească România să nu îşi facă speranţe prea mari vizavi de aceste ţări.
Se caută doctori
În schimb, în Suedia, la începutul lui 2012 sunt oferite românilor posturi în domeniul medical (doctori), în inginerie (in gineri construcţii maşini, operatori CNC), în construcţii industriale (sudori), dar şi în alte activităţi (şoferi). Mai la nord, în Norvegia, se caută tot doctori, iar în cel de-al treilea stat membru al Peninsulei Scandinave Danemarca, se oferă din prima lună a lui 2012 posturi în domeniul medical (doctori), în logistică (şoferi profesionişti), construcţii civile (tinichigiu, vopsitor construcţii metalice, tehnicienii intreţinere, tâmplar etc).
Pentru cei ce nu au o calificare specială, Danemarca vine cu o altă ofertă de muncă: lucrător în ferme.
Finlanda caută specialişti IT
Se ştie că specialiştii în domeniul IT îşi găsesc uşor un loc demuncă bine plătit oriunde în Europa. O cerere expresă pentru aceştia există din partea Finlandei, unde sunt aşteptaţi cei specialişti în Symbian Developer, Linux Developer, Debian integration, Solution Architect, WP7 Developers, Java Developer, etc.
A apus vremea căpşunarilor
Italia şi Spania au rămas şi ele ţinte pentru români, însă nu mai sunt văzute de mult ca un El Dorado. Nici alte ţări europene nu sunt prea ofertante pentru specialiştii români. "În Olanda , Franţa şi Elveţia, românilor le este cel mai dificil să prindă un contract de muncă. În Franţa, doar medicii au şanse", este de părere Ana Maria Denghel Birla, senior recruiter Business Active Consult din Cluj.
Care sunt job-urile la care pot aplica românii
Fiecare ţară din Europa publică oferte în funcţie de propriile nevoi. Conform specialiştilor, în acest moment, există următoarele opţiuni:
- Marea Britanie: se caută doctori, asistenţi medicali, infirmiere, bone, menajere şi agenţi comerciali;
- Belgia: se caută tinichigii, vopsitori de construcţii metalice, tehnicieni de intreţinere, tâmplari, electricieni, sudori, tehnicieni de întreţinere, mecanici auto, ingneri construcţii, operatori CNC
- Germania şi Austria: se caută cu precădere medici.
OFERTE ACTUALE
Locuri de muncă: cerinţele angajatorului, salariul oferit
Vă prezentăm câteva concrete de job-uri în ţări din Europa:
- Danemarca: Lucrător necalificat în agricultură (cultivarea fructelor şi legumelor), în mai-septembrie. Se cer cunoştinţe medii de limba engleză, experienţa în agricultură este un avantaj. Se plătesc 0,8-0,9 euro/ kg cules, cazarea se face în camping
- Danemarca - lucrător calificat în ferme de creştere a animalelor/sere- 25 de posturi. Cerinţe: absolvenţi de liceu agrícol sau facultate cu profil agricol, 18-30 de ani, cunoştinţe de limbă engleză. Salariu: 1.260 de euro/lună (37 ore săptămână)
- Norvegia - bucătar sushi. Se cer minimum trei ani de experienţă în prepararea produselor sushi, cunoştinţe de limba engleză sau japoneză. Salariu:44.000-57.000 euro/ an
- Norvegia: Ghid turistic: se cer cunoştinţe de limba engleză. Salariu- 18 euro/oră.
- Germania - Asistent medical generalist. Cerinţe: limba germană la nivel conversaţional. Salariu: 1.500-2.000 de euro, 40 de ore/ săptămână.
"În Olanda, Franţa şi Elveţia, românilor le este cel mai dificil să prindă un contract de muncă.“ ANA MARIA DENGHEL BIRLA, senior recruiter Business Active Consult, din Cluj Napoca