Locuinţele s-au ieftinit cu aproape 10% în toamna lui 2010. Vezi indicele imobiliar de la INS

Locuinţele s-au ieftinit cu aproape 10% în toamna lui 2010. Vezi indicele imobiliar de la INS

Casele şi apartamentele din România s-au ieftinit, în medie, cu 9,6%, în al treilea trimestru din 2010, comparativ cu anul 2009, potrivit indicelui imobiliar elaborat de Institutul Naţional de Statistică (INS).

Este cea mai mare scădere de preţuri de anul trecut, după ce în primul trimestru ieftinirea a fost de 4,34%, urmată de 5,58% în perioada aprilie-iunie 2010. Cele mai mari scăderi de preţuri le-au înregistrat casele din oraşele ţării. Acestea s-au ieftinit în medie cu 12,04%, conform indicilor preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, publicat de INS.

Casele de la sate s-au vândut la preţuri în scădere cu 10,88%, în al treilea trimestru din 2010, comparativ cu anul precedent.

În medie, la nivelul întregii ţări, casele s-au ieftinit cu 11,63%, în perioada de referinţă.

Preţurile apartamentelor din Capitală scad mai abrupt În ceea ce priveşte apartamentele, scăderile de preţuri au fost mai accentuate în Bucureşti decât în restul ţării.

Dacă în Capitală apartamentele s-au ieftinit cu 9,48%, în restul ţării preţurile au căzut cu 9,1%.

În medie, în România locuinţele de la blocuri au cunoscut o scădere de preţuri de 9,28%.

Omul de afaceri Elan Schwartzenberg a declarat, într-un interviu acordat EVZ, că preţurile au ajuns la minim şi i-a sfătuit pe cei care au bani deoparte şi aşteaptă un moment prielnic să-şi cumpere o locuinţă în această perioadă.

Un indice nou

INS a publicat pentru prima dată indicele imobiliar în vara lui 2010, după ce a început să colecteze de la notari datele privind tranzacţiile efectuate pe parcursul anului 2009.

Indicele măsoară evoluţia preţurilor proprietăţilor rezidenţiale, fără să dea însă preţuri pe suprafeţele locuinţelor.

Indicele este calculat şi publicat trimestrial şi prezintă valori separate pentru Bucureşti şi restul ţării în cazul apartamentelor şi pentru oraşe şi sate în cazul caselor.

Citiţi şi:

Cât de utili sunt indicii din piaţa imobiliară autohtonă

Ne puteți urmări și pe Google News