Bogdan Lobonţ, portarul titular al echipei naţionale de fotbal, pare să aibă o problemă cu şuturile de la distanţă. Golurile de generic încasate de „Lobby“ s-au înmulţit, dând naştere la speculaţ ii cu privire la posibilele probleme cu vederea la distanţă pe care le-ar putea avea dinamovistul. Ultima ispravă a hunedoreanului s-a consemnat sâmbătă seară, la Constanţa, contra Franţei, în preliminariile Mondialelor, când Gourcuff l-a surprins cu un şut de la peste 30 de metri, pe centrul porţii, gafa costându-i pe tricolori două puncte uriaşe.

Foştii mari portari ai României l-au acuzat pe „Lobby“ de plasament greşit, aceasta fiind, de altfel, singura greşeală a portarului întrun meci în care a apărat senzaţional, salvându-şi echipa de la mai multe goluri ca şi făcute. Şi încă un amănunt: toate acele şuturi parate incredibil fuseseră expediate de francezi de la distanţă mică!

Problemele lui Lobonţ pot fi, la o primă analiză, de două feluri: fie obişnuieşte să nu fie atent atunci când jocul pare departe de poartă, fie nu vede bine de la distanţă. Aproape de fiecare dată, el a lăsat impresia că nici n-a văzut şuturile de la distanţă sau, dacă le-a observat, s-a întâmplat prea târziu şi n-a mai avut timp să intervină.

Salutări de la Gravesen şi Stankevicius

O scurtă recapitulare ne aminteş te alte goluri aparent stupide încasate de „Lobby“ la faze care nu prevesteau nimic.

Dezastrul cu Lituania (0-3), din primul meci al actualelor preliminarii, a început cu şutul de la 25 de metri expediat de Marius Stankevicius, care s-a oprit direct în vinclul porţii tricolore. Umilinţa din martie 2003, cu Danemarca (2-5), a pornit tot de la o gafă de proporţ ii a lui Lobonţ. La scorul de 2-2, Bogdan a degajat greşit, „a uitat“ să se întoarcă în poartă, iar Gravesen l-a executat cu un şut de la mijlocul terenului. Bulgarul Martin Petrov l-a păcălit şi el cu un şut din lovitură liberă nici prea puternic, nici foarte bine plasat. Practic, orice adversar care se respectă şi studiază echipa României ştie acum că trebuie să-l încerce pe portarul naţionalei noastre cu astfel de şuturi, deoarece are şanse mari de reuşită.

Doctorul Pompiliu Popescu, medicul naţionalei, a refuzat să discute pe această temă: „Nu mă mai deranjaţi! N-am voie să vorbesc“. EVZ a încercat ieri să-l contacteze pe Bogdan Lobonţ, dar acesta n-a răspuns la telefon.

România – Danemarca 2-5 Gol Gravesen

Dinamo – Urziceni 1-2

Romania – Lituania 0-3

Bayern – Ajax