Liviu Mihaiu vrea să mărească taxa de intrare în Deltă

Liviu Mihaiu vrea să mărească taxa de intrare în Deltă

Noul guvernator al Deltei Dunării nu vrea să cedeze niciun metru de pământ strict protejat "pentru viloacele unor tipi".

Noul guvernator al Administra- ţiei Rezervaţiei Biosfera Delta Dunării, Liviu Mihaiu, susţine că e gata să schimbe faţa Deltei, în bine, în câţiva ani. Miercuri, el a fost felicitat, la Tulcea, de premierul Tăriceanu, care a precizat că, datorită insistenţ elor lui Mihaiu, guvernul a eliminat concesiunile piscicole în Delta Dunării.

EVZ: Domnule guvernator, veţi interzice pescuitul industrial în Deltă? Liviu Mihaiu: Sunt foarte îngrijorat de scăderea exponenţială a biodiversităţ ii acestei Rezervaţii de patrimoniu mondial. Peştele face parte dintr-un lanţ trofic. Dacă peştele dispare, această rezervaţie se dezechilibrează, iar consecinţele ar putea fi ireversibile. Vreau ca această resursă să fie protejată tocmai pentru a se putea pescui sportiv şi tradiţional şi peste zece ani.

Ce soluţii ar fi, mai concret? Se poate întrerupe pescuitul industrial pe o perioadă de timp, cu despăgubiri juste acordate pescarilor, sau se poate mări perioada de prohibiţ ie cu despăgubiri mai mici. Dar nu li se va interzice niciodată pescarilor de cetăţenie deltaică să pescuiască familial, pentru supravieţuire.

Care e viitorul turismului în Deltă? Ecoturismul este o activitate mult mai eficientă din punct de vedere financiar decât agricultura sau piscicultura făcută intensiv, după modelul exploataţ iilor comuniste. Turismul în Delta Dunării este un rău necesar, dar nu poate fi unul de masă. Delta nu va rezista.

Asta înseamnă că veţi mări taxele? Cât de mult? Nu ştiu încă, dar acum taxa este ridicolă: 15 lei. O colectează Consiliul Judeţean Tulcea şi nu sunt prevăzute sancţiuni dacă nu se plăteşte.

Există un Master Plan pentru dezvoltarea Deltei, în valoare de 140 de milioane de euro, din care 80 de milioane sunt numai pentru infrastructură... Master Planul are câteva lucruri care mie nu-mi plac şi o să încerc să-l modific astfel încât reconstrucţia ecologică, de care depinde foarte mult viitorul verde al Deltei, să fie o prioritate. Dacă vrem să mai avem Delta şi pentru copiii noştri, este urgentissim să începem reconstrucţia şi să facem din ea un Bumbeşti- Livezeni al renaturării.

Şi când veţi finaliza această reconstrucţie? Termenul e 2015, dar, dacă ar fi după mine, aş face-o în 3 ture, zi şi noapte, în câţiva ani. Voi încerca să grăbesc lucrurile astea, mandatul meu este în primul rând pentru reconstrucţia şi renaturarea Deltei Dunării, sunt 80.000 de hectare pe care vrem să le recuperăm în beneficiul rezervaţiei. Dar nu împotriva oamenilor, evident. 

În ultimii ani, primăriile Corbu şi Săcele au vândut terenuri în grindul Chituc, judeţul Constanţa, o zonă protejată. Cum rezolvaţi asta? Acolo s-a intabulat prin retrocedare pe un grind care este o stepă marină foarte importantă, unică. Pe această coastă nu se poate construi nimic, este ilegal. Voi merge şi până la a invoca legea de expropriere în interes public, sper modificată de următoarea legislatură. Dacă crede cineva că într-o rezervaţie de patrimoniu mondial legea este prea dură, se înşală. Pe mine mă interesează ca acest patrimoniu să se prezerve mai mult decât să construiască nişte tipi nişte vile.

Este vorba de oameni politici care şi-au cumpărat terenuri în grind, nu vă temeţi că veţi fi supus la presiuni? Poate să aibă pământuri aici şi familia actualului preşedinte al SUA, nu voi da nicio autorizaţie de construcţie. S-a făcut chiar şi un drum până la limita rezervaţiei, deci oamenii sunt pregătiţi să-şi instaleze confortabil viloacele. Nu vor reuşi.

Ne puteți urmări și pe Google News