Evenimentul Zilei > Actualitate > Liturghia deranjează mai tare decât manelele. VEZI de ce a fost amendată o biserică
Liturghia deranjează mai tare decât manelele. VEZI de ce a fost amendată o biserică

Liturghia deranjează mai tare decât manelele. VEZI de ce a fost amendată o biserică

Supăraţi pe decibelii împrăştiaţi de instalaţia de sonorizare folosită în timpul slujbei la Biserica Manu Cavafu, mai mulţi locuitori ai sectorului 4 au chemat Poliţia Locală. S-a dat o sancţiune, dar cineva n-a vrut să se pună rău cu Cel de Sus.

Poliţia Locală din sectorul 4 a fost alertată, după ce, în timpul slujbe, sonorul instalaţiei de amplificare a fost considerat deranjant de locatarii din jur. „De curând, au fost acolo poliţiştii locali, ca să aplice bisericii o amendă pentru tulburarea liniştii publice, a fost sonorul instalaţiei prea sus. Gândiţi-vă la situaţie: să nu tragi cumva clopotele prea tare şi nici să nu fie cântată Liturghia prea tare, căci deranjezi liniştea şi ordinea publică şi eşti amendat sau avertizat verbal de poliţist, potrivit legii”, povestesc enoriaşii. „Nu vreau să mai vorbesc despre asta. Oricum, s-a rezolvat”, ne-a declarat părintele paroh Sterie, de la Biserica Manu Cavafu.
 Biserica are hramul Sfânta Treime şi este un monument istoric construit între 1815 şi 1817, în stil neobizantin. În timp, din cauza expansiunii urbane, biserica a ajuns „captivă” între blocurile de locuinţe, care se înalţă la doar câţiva metri de gardul împrejmuitor al lăcaşului de cult. În acelaşi timp, dată fiind popularea extrem de mare a zonei, enoriaşii care vin aici să se roage sau să aprindă o lumânare sunt extrem de numeroşi.
 „Mie nu îmi vine să cred că s-a întâmplat asta. Nu-mi vine să cred! Păi, părintele poate să cânte şi Liturghia, şi Sfintele Taine, şi Erurgiile sau Utrenia cum doreşte, fiindcă în Casa Domnului se poate da muzica sau clopotul şi mai tare. Ce problemă este aici? Niciuna! Şi la balcoanele blocurilor sunt destui care dau manele la maxim şi nu se mai sesizează nimeni că aceia fac gălăgie: le e frică tuturor de scandal cu petrecăreţii”, ne-a spus Gabriela Moisiuc, o enoriaşă care locuieşte la mică distanţă de biserică.
„Confirmăm că Direcţia Protecţia Mediului a Poliţiei locale Sector 4, care este fosta Direcţie de Inspecţie şi Control a Primăriei, a fost sesizată asupra zgomotului la o biserică de sector, provenit de la instalaţia de sonorizare folosită pentru slujba religioasă”, ne-a spus Cristina Popa, de la Serviciul de Presă al Primăriei Sectorului 4. Reprezentanţii Primăriei susţin că, până la urmă, s-a ajuns la o înţelegere amiabilă cu preotul respectiv, referitor la nivelul de decibeli care ar trebui rezervat pentru a aplica sancţiuni pentru enoriaşii care vin la slujbă.