Evenimentul Zilei > Actualitate > Litoral fără pandemie!?! Record de turiști, plaje arhipline, restricții ignorate
Litoral fără pandemie!?! Record de turiști, plaje arhipline, restricții ignorate

Litoral fără pandemie!?! Record de turiști, plaje arhipline, restricții ignorate

Cel mai aglomerat week-end de pe litoral a adunat în stațiunile estivale aproape 200.000 de turiști care au invadat plajele, au uitat de existența virusului și se distrează, ignorând măsurile de protecție.

De la Năvodari la Vama Veche, plajele de pe litoral sunt arhipline. Sunt temperaturi caniculare, de peste 30 de grade Celsius, iar apa mării are 26 de grade Celsius, condiții tocmai bune pentru scăldatul în valuri. Însă, cu excepția zonelor de golf, unde este mai adăpost, vântul, destul de puternic, dă bătăi de cap, mai ales salvamarilor. Deși pe toate plajele de pe litoral este arborat steagul roșu, care interzice scăldatul în mare, turiștii ignoră avertismentele salvamarilor, spune șeful salvamarilor din sudul litoralului, Vasile Borteș.

   

Duminică dimineață, un tânăr, de 20 de ani, din Iași, a fost cu greu scos din valuri, de salvamarii din Olimp, în ajutorul cărora au sărit mai mulți turiști și au făcut un lanț uman. O echipă medicală SMURD a ISU Dobrogea a încercat să îl resusciteze aproape o oră. În ciuda eforturilor depuse, medicii au fost nevoiți sa declare decesul. Din cauza efortului uriaș, un salvamar, epuizat, abia a reușit să ajungă la mal din cauza valurilor înalte. Pe plaja La Steaguri, din Neptun,  un bărbat, de 24 de ani, a dispărut ]n valuri, în jurul orei 16,00. Este căutat de salvamari și cinci scafandri ISU Dobrogea, cu două ambarcațiuni și un echipaj de prim ajutor smurd B.

Dacă în sudul litoralului, salvamarii sunt ajutați de turiști, în Mamaia și Constanța, șeful salvamarilor, Gabriel Culea, spune că, pentru scoaterea turiștilor neascultători, apelează la ajutorul jandarmilor. Pe lângă faptul că îi ignoră pe salvamari, odată ajunși pe litoral, turiștii uită și de măsurile de protecție. Plajele din Mamaia, Eforie Nord și Costinești sunt arhipline. Cu mici excepții, distanțarea fizică este inexistentă, oamenii stau șezlong lângă șezlong, iar în apa mării se scaldă înghesuiți.

„Distanțare fizică? Nu există să ceva. N-am văzut așa ceva, securitate sanitară. Pe plajă nu-i niciun jandarm să întrebe, să stea la o distanță corespunzătoare unul față de celalalt. Nu  există așa ceva”, comentează un turist de o plajă din sudul stațiunii Mamaia. Iar o turistă își permite chiar să glumească despre virusul ucigaș. „Adică dacă e să-l iau, îl iau de oriunde, nu trebuie să vin la mare să-l iau”, râde ea.

 

Turistul român pare să fie lipsit de pretenții, odată ajuns pe litoral. În nordul stațiunii Mamaia și în dreptul plajei din Năvodari, hotelurile se construiesc pe bandă rulantă, deși legea interzice funcționarea șantierelor pe malul mării în sezonul estival. Turiștii merg la plajă, trecând prin praf, mizerie, zgomot de utilaje. Sâmbătă dimineașă, Garda de Mediu i-a luat la rând pe proprietarii construcțiilor din Mamaia Nord. A ieșit scandal, s-au dat amenzi.

Speriați de numărul mare și valoarea ridicată a amenzilor, șefii teraselor și cluburilor de pe litoral se conformează și, la ora 23,00 își închid unitățile. La Costinești și la Vama Veche, pentru îndepărtarea tinerilor care nu au vrut să părăsească terasele sau cluburile, și au protestat, a fost nevoie de intervenția jandarmilor. Aproape de miezul nopții, în stațiunile estivale tronează liniștea. Turiștii se distrează pe plajă, dar caută să nu facă mare gălăgie.