Pentru USL au votat, la locale, puţin peste 4,5 milioane de electori şi, în consecinţă, această alianţă va trebui să mai convingă alţi 4,6 milioane de alegători să se prezinte la urne, în condiţiile în care simpatizanţii lui Băsescu vor şti că invalidarea referendumului este singura şansă pentru a-şi salva favoritul. La posibilul boicot al simpatizanţilor lui Băsescu, se va adăuga şi faptul că, la 29 iulie, este un vârf al vacanţei de vară. Totuşi, la referendum, alegătorii pot vota în orice localitate, nu doar în cea de domiciliu.
USL poate încerca mai multe şmecherii, ca să evite invalidarea alegerilor. Prima ar fi să ignore decizia Curţii Constituţionale, fie prin nepublicarea în Monitorul Oficial, fie susţinând că ea nu se aplică ordonanţei de urgenţă emise de guvern. De obicei, o hotărâre a CCR se publică în Monitorul Oficial la o lună sau două de la luarea ei. Aceste hotărâri nu intră în vigoare decât după publicarea în Monitorul Oficial. A doua şmecherie ar fi ca ministerul de Interne să scadă brusc numărul alegătorilor, cu vreo câteva milioane, forţând INS să publice rezultatele recensământului până la momentul referendumului. Guvernul Ponta a schimbat deja doi vicepreşedinţi ai INS, tocmai pe fondul presiunilor ca datele recensământului să fie publicate înainte de începutul lui 2013, aşa cum era stabilit. O a treia soluţie, cea mai radicală, ar fi ca guvernul să stabilească prin ordonanţă că votul este obligatoriu, sub sancţiunea unor amenzi drastice. Nu ar fi exclus nici ca, în dorinţa de a aduce la urne cât mai mulţi alegători, guvernul Ponta să legifereze, tot prin ordonanţă, votul prin corespondenţă, sistem la care se opusese până acum.
În 2003, când guvernul PSD a organizat referendumul pentru modificarea Constituţiei, s-a votat timp de două zile, în 18 şi 19 octombrie. Urnele mobile au permis să se voteze inclusiv în supermarketuri. Şi atunci, PSD avea nevoie de o prezenţă de peste 50% pentru a valida refrendumul