Evenimentul Zilei > Actualitate > Lista cu priorităţi
Lista cu priorităţi

Lista cu priorităţi

Jack Nicholson şi Morgan Freeman au renunţat la filmele de acţiune sau la cele cu suspans din ultima vreme pentru o dramă cu un parfum aparte: „Ultimele dorinţe“.

Doi dintre actorii veterani ai micului ecran, care fac istorie de mai bine de trei decenii, dau măsura adevăratului lor talent şi a îndemânării de a se abandona pe ei înşişi pentru a renaşte în trupul unor personaje mai mult decât interesante, într-o dramă cu accente de umor şi de care s-a vorbit prea putin, „The Bucket list“.

Filmul regizat de Rob Reiner a fost, pe drept cuvânt, apreciat de critici şi de cei prezenţi la festivalurile independente, pentru şarmul său, sinceritatea şi francheţea cu care abordează problemele celor ajunşi la o vârstă venerabilă.

La drept vorbind, „Ultimele dorinţ e“ aminteşte de o producţie care a făcut vâlvă în 2007, „Venus“, în care Peter O’Toole arată că actoria e o pasiune şi o chemare care nu ţine seama de ani.

Mogulul şi mecanicul

Coincidenţă sau nu, cei doi actori din rolurile principale, Morgan Freeman şi Jack Nicholson, împart nu numai faima, ci şi numărul de ani care le apasă umerii. Ambii contorizează 71 de ani – împreună ajung la incredibila sumă de 142 de ani! – deşi Nicholson are un avans de trei luni în faţa lui Freeman.

Calităţile de actori desăvârşiţi îi fac să rezoneze cu personajele lor, doi bărbaţi de vârsta a treia aflaţi într-o situaţie extrem de dificilă: cancerul. Deşi condiţia lor, în special cea materială, îi desparte, regretele şi visele neîmplinite îi fac să dezvolte afinităţi care păreau greu de imaginat.

Nicholson joacă rolul miliardarului, cu un imperiu financiar covârş itor pe care cumplita boală îl atacă, dar nu îl îndoaie şi nu îi ştirbeşte personalitatea, în timp ce Freeman intră în pielea omului obişnuit, familist convins, mecanic auto, a cărui viaţă atârnă de un fir de păr. Par diferiţi, dar îi uneşte o dorinţă copleşitoare de a-şi oferi aventuri pe care, din prea mare responsabilitate, şi le-au refuzat până acum. Ceea ce va urma poate fi povestea tuturor.

Fuga în lume

Internaţi în acelaşi spital, miliardarul Edward Cole (Jack Nicholson) şi mecanicul auto Carter Chambers (Morgan Freeman) decid să pună în aplicare lista mentală de lucruri de făcut şi văzut, pe care o îmbogăţeau treptat, dar numai teoretic. Primul, din prea multă muncă, al doilea – din prea puţin timp pentru el şi din dedicaţ ia pentru familie.

În ciuda tuturor rugăminţilor, cei doi pleacă din spital pentru a călători în toată lumea. Străbat ţări şi continente, de la Taj Mahal la parcul tanzanian Serengeti, de la restaurante rafinate la cel mai nenorocit salon de tatuaj, la volanul unei maşini de curse sau la bordul unui avion de paraşutism, mânaţi de o sete nebună de viaţă. Prietenia care se naşte va fi rodul unei în- ţelepciuni târzii.