Liderul militar al gherilelor columbiene FARC a fost ucis

Liderul militar al gherilelor columbiene FARC a fost ucis

Jorge Briceno, alias Mono Jojoy, comandantul militar al gherilelor columbiene FARC şi membru în biroul politic al mişcărtii, a fost ucis noaptea trecută într-un bombardament al armatei, au anunţat surse oficiale de la Bogota.

Moartea lui Briceno vine la doi ani şi jumătate după anihilarea numărului doi din grupările revoluţionare, Raul Reyes, în martie 2008.

„O sursă militară a confirmat că în cursul unei operaţiuni în care au fost implicate mai multe unităţi ale armatei, un grup de militanţi au fost ucişi, printre aceştia fiind şi Mono Jojoy”, a declarat procurorul-general al Columbiei, Guillermo Mendoza.

La scurt timp, preşedintele columbian Juan Manuel Santos a salutat succesul operaţiunii militare, subliniind că „simbolul terorii în Columbia a căzut”. Atacul a avut loc în regiunea Meta din centrul Columbiei, în apropiere de oraşul La Macarena, fost fief al gherilelor FARC. Potrivit unui oficial din ministerul columbian al Apărării, citat sub anonimat de AFP, la operaţiunea din noaptea de noaptea trecută au participat circa 30 de avioane şi 16 elicoptere care au suţinut peste 250 de militari la sol.

Ne puteți urmări și pe Google News

Alături de liderul FARC, Alfonso Cano, Mono Jojoy era cel mai căutat militant de către armata columbiană care a anunţat în repetate rânduri, în ultimul an, că l-a încercuit pe fostul lider militar. Militarii nu au reuşit însă decât să lichideze combatanţi din garda de corp a acestuia. Mono Jojoy, în vârstă de 57 de ani, era căutat şi de autorităţile americane pentru trafic de cocaină.