Liderii lumii combat foametea cu bani grei

Liderii lumii combat foametea cu bani grei

Membrii G8 vor investi miliarde de dolari în dezvoltarea agriculturii în ţările lovite de criza alimentară, în special în cele africane.

Statele G8 şi ţările invitate la summitul organizat în oraşul italian L’Aquilla s-au angajat, ieri, să mobilizeze „cel puţin 20 de miliarde de dolari în următorii trei ani” pentru a garanta securitatea alimentară în lume şi a eficientiza lupta împotriva foametei.

Angajamentul a fost asumat în ultima zi a reuniunii, cu câteva ore înainte ca preşedintele SUA, Barack Obama, să se deplaseze în Ghana, aceasta fiind prima sa vizită pe continentul african, destinaţia majorităţii fondurilor promise. Cele 20 de miliarde de dolari vor fi investite în dezvoltarea sectorului agricol din ţările în curs de dezvoltare.

La reuniunea G8 din 2008, marile puteri au dat asigurări că Africa nu va fi uitată în actualul context economic dificil. În consecinţă, Algeria, Angola, Egiptul, Etiopia, Libia, Nigeria, Senegal, Africa de Sud şi Uniunea Africană au fost reprezentate la nivel înalt la summitul de la L’Aquilla.

Ne puteți urmări și pe Google News

Agenţia Naţiunilor Unite pentru Alimentaţie şi Agricultură a anunţat că peste un miliard de persoane suferă de foame în lumea întreagă, cu aproape 100 de milioane mai multe decât anul trecut, potrivit AFP. Vizită-surpriză la Vatican

Prin prezenţa sa la Accra, Obama vrea să prezinte Ghana restului statelor africane drept un model de democraţie şi bună guvernare. El va rosti un discurs în parlamentul ghanez, în care va vorbi, printre altele, despre ameliorarea secu rităţii alimentare şi combaterea corupţiei şi a bolilor.

Înainte de a urca la bordul Air Force One, preşedintele american s-a întâlnit, la Vatican, cu Papa Benedict al XVI-lea. Hrană pe săturate

Preocupaţi de combaterea foametei, liderii G8 şi invitaţii lor au avut parte, joi seara, de un meniu copios, constând în cinci feluri de mâncare din bucătăria italiană, stropite din belşug cu şase soiuri de vin. Trufe, pizza cu migdale, macaroane cu sosuri bogate sunt doar câteva dintre deliciile oferite oaspeţilor de maestrul bucătar Michele Persechini.

INEDIT

O strângere de mână istorică Liderul libian, Muammar Gaddafi, şi omologul său american, Barack Obama, şi-au strâns mâna şi au stat aproape unul de celălalt la dineul de joi seara, despărţiţi doar de gazda reuniunii, premierul italian Silvio Berlusconi, potrivit Reuters. „Câinele turbat al Orientului Mijlociu”, aşa cum îl descria pe Gaddafi fostul preşedinte american Ronald Reagan, a participat la lucrările Summitului G8 în calitatea de preşedinte al Uniunii Africane.

Liderul de la Tripoli şi-a instalat un cort de beduin pe un teren de fotbal din L’Aquilla, la câţiva kilometri de corturile sinistraţilor seismului violent produs în luna august. În drum spre summit, Gaddafi a oprit coloana oficială pentru a se plimba 15 minute pe autostradă, potrivit presei italiene.