Liber la viteza pe drumul spre mare

Liber la viteza pe drumul spre mare

Politistii ialomiteni anunta esecul programului Big Brother de pe DN 2A, lansat cu surle si trambite anul trecut.

Potrivit lor, au platit amenzi doar 2% dintre cei prinsi de radarele fixe de la Cosereni si de cele de pe trepied din comunele ialomitene dintre Sinesti si Giurgeni.

Birocratia, in folosul vitezomanilor

„Este vina partenerilor politiei - firma UTI si IRSA (filiala romaneasca a Academiei de Siguranta Rutiera) -, institutii care trebuie sa asigure tiparirea si inmanarea proceselor-verbale vitezomanilor. Procesarea datelor si identificarea proprietarilor de autovehicule, adica ceea ce tine de Politia Ialomita, s-a facut prompt, cu eforturi mari”, afirma comisarul-sef Calin Mandica, adjunctul IPJ Ialomita.

El acuza insa birocratia, faptul ca datele preluate si procesate la Slobozia sunt trimise spre tiparire la Pitesti, ceea ce face procesul greoi si indelungat. De cele mai multe ori, de la momentul inregistrarii video si pana la cel al inmanarii procesului-verbal de contraventie trec mai bine de 6 luni, termen dupa care fapta se prescrie. „In aceste conditii, doar 2% din abaterile depistate au fost sanctionate”, adauga comisarul-sef.

In plus, s-au montat doar doua camere de supraveghere, in loc de 108, cate trebuia. Iar camerele de pe trepied sunt inutile din moment ce una dintre ele nu are un acumulator nou, iar defectiunile aparute la cealalta nu au fost inca remediate, se mai plang politistii.

Cifrele sunt graitoare: din 440.000 de contraventii inregistrate video, aproape 100.000 au fost declarate invalide. Motive: in fotografie nu apar numere de inmatriculare, acestea sunt murdare ori nu se pot identifica toate cifrele si literele.

In final, au fost tiparite cu putin peste 70.000 de amenzi, doar 8.000 fiind declarate de politisti ca inchise, adica incasate la bugetele locale de pe raza localitatilor unde s-a constatat abaterea rutiera. Chiar si asa, doua treimi din banii incasati din amenzi merg la partenerii de program ai politiei si o treime la bugetele locale.

„Politia nu ia vreun leu din amenzile aplicate in cazul celor depistati de camerele de luat vederi montate ori de cele de pe trepied. Singurul nostru avantaj e prevenirea”, mai spune Mandica.

Imunitatea numerelor straine

Proprietarii de autovehicule inmatriculate in afara Romaniei pot apasa nestingheriti pedala de acceleratie in dreptul camerelor video de supraveghere montate la Cosereni.

Potrivit protocolului de colaborare, politistii nu au voie sa proceseze si sa tipareasca procese-verbale vitezomanilor care sunt la volanul unor masini cu numere de inmatriculare straine. In schimb, ei sunt sanctionati daca sunt depistati de radarele montate in sistem clasic, la bordul autovehiculelor de politie inscriptionate sau nu.

Ne puteți urmări și pe Google News