LEUL SE DEPRECIAZĂ MASIV! Cursul a trecut din nou de 4,6 lei/euro

LEUL SE DEPRECIAZĂ MASIV! Cursul a trecut din nou de 4,6 lei/euro

Faptul că instabilitatea politică se prelungeşte şi după încheierea referendumului ne afectează în egală măsură pe toţi, prin intermediului devalorizării leului. Un euro a fost cotat, astăzi, de BNR la peste 4,6 lei, trecând din nou pragul psihologic şi alimentând îngrijorările celor care au credite în euro.

UPDATE 13.02. BNR a anunţat astăzi un curs oficial de 4,6097 lei/euro, după ce ieri cursul a fost de 4,5885 lei/euro.

Leul a pierdut teren şi în raport cu dolarul american. După ce ieri banca centrală anunţase un curs de 3,7285 lei/dolar, cursul de astăzi este de 3,7528 lei/dolar SUA.

Ionuţ Dumitru, preşedintele Consiliului Fiscal, pune deprecierea leului în legătură directă cu scăderea încrederii investitorilor străini în România. "Cursul de schimb este o rezultantă a cererii şi ofertei de valută. Dacă valută nu intră în ţară, oefrta este mai mică şi cursul este sub presiune", a explicat economistul, pentru EVZ.

Ne puteți urmări și pe Google News

UPDATE 12.25. Leul nu dă semne de revenire. Cursul pe piaţa valutară interbancară este de 4,6086 lei/euro. Pe parcursul zilei de astăzi, cursul a variat între 4,6025 şi 4,6146 lei/euro.

Ar fi o depreciere destul de mare a leului, în condiţiile în care cursul oficial de ieri a fost de 4,5885 lei/euro. Leul a avut o zi de glorie, luni, ziua de după referendumul din 29 iulie, când a recuperat două săptămâni de scăderi şi când cursul a fost de 4,5558 lei pentru un euro. În ziua următoare, moneda naţională s-a înscris din nou pe un trend descendent.

La ora 11.20, un euro era cotat pe piaţa interbancară la 4,6051 lei.

Analistul financiar Dragoş Cabat este de părere că leul nu mai are nicio şansă, în prezent, să ajungă la un curs de 4,5 lei/euro. Mai mult decât atât, în opinia acestuia, BNR va depune eforturi să menţină cursul valutar în jurul valorii de 4,6 lei/euro.