Vești bune pentru șoferi. Multe abuzuri ale polițiștilor ar putea dispărea

Vești bune pentru șoferi. Multe abuzuri ale polițiștilor ar putea dispărea Sursa: Arhiva EVZ

Multe abuzuri ale polițiștilor ar putea dispărea, dacă un proiect de lege va fi aprobat. Astfel, la acordarea sancțiunilor, polițiștii vor fi obligați să reducă din viteza indicată de radar.

Legislația rutieră. Polițiștii ar putea fi obligați să reducă din viteza indicată de radar printr-un proiect de lege care amendează legislația rutieră. În cazul depășirii vitezei legale constatate prin radar, polițistul ar putea fi obligat să aplice în favoarea șoferului contravenient două marje de eroare, de 10 km/h, până la viteze de 100 km/h inclusiv, respectiv o marjă de 10%, la viteze de peste 100 km/h, conform unui amendament adus legislației.

Autorii inițiativei arată că, în prezent, legislația privind măsurarea vitezei cu cinemometrul nu conferă claritatea și precizia necesare elaborării și aplicării normelor juridice.

Legilația rutieră s-ar putea modifica

„Acest fapt a condus atât la încărcarea la un nivel fără precedent a instanțelor de judecată cu soluționarea contestațiilor conducătorilor auto sancționati contravențional pentru depășirea vitezei, cât li la o practică judiciară diferită.

Ne puteți urmări și pe Google News
radar

Sursa foto Dreamstime

Practica judiciară este diferită în sensul în care, prin hotărârile pronunțate, unele instanțe de judecată au recunoscut existența marjelor de eroare ale cinemometrelor, iar altele nu au recunoscut existența acestora, ceea ce a condus în mod evident la discriminarea conducătorilor auto mai sus mentionați”, arată autorii amendamentului în expunerea de motive.

Cum este legislația rutieră în Franța

În Franța, legea definește erorile maxime admise care constituie marjele tehnice de scădere pentru obținerea vitezei selectate iar aceste erori maxime depind de tipul de radar folosit.Pentru radare rutiere fixe de nouă generație, al căror unghi de măsurare este fix și precis la 1%, marja de eroare este de plus sau minus 3 km/h pentru viteze sub 100 km/h și plus sau minus 3% din viteză, pentru viteze egale sau mai mari de 100 km/h.

Radar, poliție

Sursa Foto: Arhiva EVZ

Pentru radarele fixe mai vechi și pentru cele de bord plasate ocazional de forțele de ordine, marjele sunt de 5 km/h, respectiv de 5% peste 100 km/h. Pentru radarele de la bordul unui vehicul în mișcare, marjele de eroare recunoscute sunt de 7 km/h și 7% sau 10 km/h și 10% în funcție de generația echipamentului.

Viteza admisă în alte țări

În Bulgaria, Germania, Olanda, Cehia, Ungaria, Lichtenstein, Luxemburg, Norvegia, Slovacia, Finlanda și Suedia, toleranțele admise sunt: - până la 100 km/h - 3 km/h pentru toate tipurile de radare - peste 100 km/h - 3% pentru toate tipurile de radare.

În Estonia, marja este de 4 km/h pentru toate tipurile de radare și pentru toate vitezele, potrivit știripesurse.