Senatul a adoptat luni proiectul legii privind combaterea si prevenirea violentei pe stadioane. Initiata de Dumitru Dragomir, seful Ligii Profesioniste de Fotbal si, in acelasi timp, deputat prm-ist, legea a fost adoptata cu mari emotii de catre senatori, chiar daca n-au existat persoane care sa se opuna.

Ca de obicei, problema a reprezentat-o absenteismul. Legea avea nevoie de cel putin 69 de voturi pentru a fi adoptata. In prima faza, numaratoarea a inregistrat doar 68 de sufragii in favoarea proiectului.

Carol Dina, un coleg PRM-ist al lui Dragomir, a salvat situatia, sustinand ca votul sau n-ar fi fost contabilizat de sistemul electronic de vot (lucru putin probabil). Nicolae Vacaroiu, presedintele Senatului, a inchis ochii la mica scamatorie si a acceptat cererea lui Dina, asa s-a atins pragul de 69 de voturi.

Accesul interzis pe stadioane

Daca va trece si de Camera Deputatilor, legea ii va pedepsi aspru pe huliganii care polueaza atmosfera stadioanelor in Romania. Persoanele care vor comite fapte penale cu ocazia unor competitii vor putea fi pedepsite cu interdictia de a mai pasi pe stadioane pe perioade intre trei luni si trei ani.

Masura va putea fi luata provizoriu si de procurori sau de instanta chiar pe durata judecatii, inainte de pronuntarea sentintei. Conform legii, recalcitrantii pot primi interdictia de a intra pe stadion indiferent daca instanta nu i-a condamnat si penal.

Nu se specifica insa modul in care se poate pune in aplicare hotararea instantei. O singura modalitate e eficienta: aceea de a-i chema si retine intr-un loc stabilit pe cei condamnati pana la finalul competitiei.

Suporterii violenti vor fi sanctionati cu amenzi intre 500 si 1.500 de lei si/sau cu prestarea a 100-300 de ore de munca in folosul comunitatii.

Utilizarea materialelor pirotehnice (artificii, faclii, petarde, fumigene etc) e pedepsita si mai aspru, cu inchisoarea pana la patru ani. Daca aceste actiuni se vor solda cu victime, detentia poate fi prelungita.

Incercare

Conducatorii de cluburi, luati la ochi

Nici oficialii cluburilor nu sunt scutiti de prevederile legii. Cei care incita suporterii in public sau prin mass-media la acte de violenta vor fi sanctionati cu amenzi intre 3.000 si 10.000 de lei. Masurile se impuneau, deoarece in trecut au fost dese situatiile in care unii conducatori de cluburi au instigat suporterii la violenta.

La Steaua, aceasta situatie a capatat aspect organizat si sistematic prin declaratiile si faptele patronului Gigi Becali si ale fostului sau angajat, Mihai Stoica. Pana anul trecut, indemnurile la violenta se faceau pe stadionul „Steaua” chiar de la statia de amplificare, de catre un angajat al clubului!